ÿØÿâ Masa başında çalışanlar dikkat! AÄŸrılarınıza bu yöntemle son
< Geri

Masa başında çalışanlar dikkat! Ağrılarınıza bu yöntemle son

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mehmet Ali Elmacıoğlu masa başında çalışmanın kas ağrılarına neden olduğunu açıklayarak bunun nasıl tedavi edilebileceğini açıkladı.

Nöralterapi 13.07.2021 - 17:38
nhnakademi.com

Günümüzde çoÄŸu insan farklı nedenlerden dolayı kas aÄŸrısı çekmektedir. Bu aÄŸrı kimi zaman geçici olurken kimi zaman ise uzun süreli görülebilmektedir. Kronik bir aÄŸrı durumu olan miyofasiyal aÄŸrı da kas ve iskelet sistemini olumsuz ÅŸekilde etkiliyor. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mehmet Ali ElmacıoÄŸlu, stres ve ağır yük taşımanın miyofasiyal aÄŸrıyı tetiklediÄŸini belirtti. 

Miyofasiyal Ağrı Sendromu Nedir?

Miyofasiyal aÄŸrı, genellikle bir kas içinde gergin ya da sert bir nokta veya bant olarak tanımlanabilir. Halk arasında kulunç diye ifade edilen kas düÄŸümcüklerinin veya tıbbi olarak “tetik nokta” adı verilen bu yapının en önemli özelliÄŸi kasılmış bölgedeki kan akışının yetersizliÄŸi ve bu kasılmanın sonucunda ortaya çıkan aÄŸrı tablosudur. Miyofasiyal aÄŸrı sendromu, kas aÄŸrısı, spazm ve hassasiyet ile karakterize özellik taşımaktadır. Ayrıca kas aÄŸrılarının en yaygın nedeni olarak bilinmektedir. Hemen hemen her yaÅŸ grubunda görülebilmektedir. Bu durum genelinde; stres yükü çok olan, masa başı iÅŸlerde çalışan, yetersiz egzersiz yapan, su tüketimleri az, uyku düzeni bozuk olan ve genetik yatkınlık hastalarda daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Miyofasiyal aÄŸrı sendromunun oluÅŸmasında diÄŸer faktörler ise; akut ya da kronik travmalar yer almaktadır.  Kasların uygunsuz kullanımı, düÅŸme, çarpma ve kazalardan sonra da görülebilmektedir.
Kaslarda meydana gelen bu deÄŸiÅŸimleri kas grubunun ilgili durumda bulunduÄŸu iç organ, baÄŸlantılı bulunduÄŸu eklemler ve kaslardaki fonksiyon bozuklukları, o kasların sinirsel uyarı deÄŸiÅŸiklikleri, eksik eser element-mineral-vitamin dengesizliklerinin de beraberinde deÄŸerlendirilmesi gerekir. 

Miyofasiyal aÄŸrı genellikle baÅŸka hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Boyun, bel fıtığı ve fibromyalji ile de sık sık karıştırılan miyofasiyal aÄŸrı sendromu, en çok boyun, sırt, omuz, bel, kalça ve diz altı kaslarında görülmektedir. Ancak kasların bulunduÄŸu vücudun her bölgesinde bu aÄŸrı türü karşımıza çıkabiliyor. 

AÄŸrı direkt olarak kasın aşırı gerilmiÅŸ-kas düÄŸümü tabir edilen- bölgeden ziyade problem olan kas dokusunun sinirsel uyarı verdiÄŸi bölgede, baÅŸka bir alanda görülmektedir. Buna yansıyan aÄŸrı adı verilir ve genellikle aÄŸrı kaynağı olan kastan farklı bir yerde görülür. Tetik nokta muayenesi yapıldığında ortaya çıkan aÄŸrı yayılımı hastanın yaÅŸadığı aÄŸrı problemini ortaya çıkartır. Bu nedenle tedavi her kasın aÄŸrının yansıdığı bölgeden ziyade kastaki “tetik nokta”nın tespit edilerek, bu noktaya yönelik olarak uygulanmalıdır.

Myofasial aÄŸrı kiÅŸinin yaÅŸam koÅŸullarını bozan ve ilgisizmiÅŸ gibi görülen hastalıkların alt yapısını oluÅŸturabilmektedir. ÖrneÄŸin çene eklemi çevresinde bulunan kaslarda meydana gelen kasılmalar (tetik noktalar) diÅŸ sıkma problemi ile karşımıza çıkabilmektedir. Bu hasta grubunda kalitesiz uyku ve sabahları yorgun uyanma problemi farklı hastalıkların belirtisi olarak öngörülebilmektedir. 

Amaç AÄŸrıyı En Aza İndirmek

Miyofasiyal aÄŸrı sendromunda çeÅŸitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Hastanın yaÅŸam alışkanlıklarını düzeltmesini saÄŸlamak en baÅŸta uygulanacak tedavi yöntemidir. Bunun içinde su tüketimini düzenlemek, egzersiz planları oluÅŸturmak, eksik vitamin, mineral ve eser elementlerin-kiÅŸiye özel eksiklikler belirlenerek-yerine konulması önemlidir.  
En etkin tedavi yöntemi bu kas düÄŸümünün aşırı kasılmasına ve o bölgedeki kan akışının artırılmasına yönelik olarak uygulanmaktadır. O bölgeye yönelik yapılan tedavi edici lokal anestezik enjeksiyonları (Nöralterapi) aşırı kasılmaya neden olan sinirsel uyarıyı ortadan kaldıracağı gibi kanlanmayı da artırarak aÄŸrının giderilmesine yardımcı olacaktır. Enjeksiyon tedavilerinden sonra problemli olan kaslara germe uygulayarak iÅŸlem yapmak baÅŸarı ÅŸansını artırır. Hastanın ÅŸikayetlerine göre bu tedaviler seanslar halinde uygulanabilir. Bu tedavilerin asıl amacı ise aÄŸrıyı en aza indirmektedir. 

 

DİĞER HABERLER