Akupunktur ile tedavi edilen hastalıklar artıyor

Tamamlayıcı tıbbın en eski tedavi yöntemlerinden biri de akupunkturdur. Aku­punk­tur’la te­da­vi edi­len has­ta­lık­lar her ge­çen gün da­ha da art­mak­ta­dır.

Aku­punk­tur­da et­ki bel­li nok­ta­la­ra iğ­ne ba­tır­mak­la sağ­la­nır. GÇT (Ge­le­nek­sel Çin Tıb­bı) Vü­cut Aku­punk­tu­ru’nda da­ha ön­ce tes­pit edil­miş yak­la­şık 361 nok­ta­ya iğ­ne tat­bik et­me iş­le­miy­le bir et­ki baş­la­tı­lır. Bu nok­ta­la­rın yak­la­şık %80’ni trig­ger (te­tik) nok­ta­la­rı­dır.  Bun­lar ana me­rid­yen­ler ve­ya ka­nal­lar üze­rin­de du­ran ve bel­li et­kin­lik­le­ri de­ne­yim­sel ola­rak tes­pit edil­miş nok­ta­lar­dır.

Aku­punk­tur’un bi­li­nen baş­lı­ca et­ki­le­ri şun­lar­dır:

·        Anal­je­zi

·        Ve­ge­ta­tif si­nir sis­te­mi­nin re­gü­las­yo­nu (Aku­punk­tur VSS’ni re­gü­le et­me­si­ne rağ­men eğer ile­ti­de en­gel­ler var­sa et­kin­li­ği­ni yi­ti­rir.)

·        Se­das­yon

·        Gev­şe­me

·        Im­müns­ti­mü­las­yon

·        Va­zo­di­la­tas­yon

Aku­punk­tur’un bu et­ki­le­ri ana­to­mik, his­to­lo­jik, em­bri­olo­jik, bi­yo-fi­zik­sel, bi­yo­kim­ya­sal, nö­ro­fiz­yo­lo­jik, fiz­yo­lo­jik me­ka­niz­ma­lar­la açık­lan­mak­ta­dır. Özel­lik­le anal­je­zik et­ki­si üze­ri­ne  ya­pıl­mış bir­çok bi­lim­sel ça­lış­ma ya­yın­lan­mış­tır.

Bir­çok ağ­rı tü­rün­de Aku­punk­tur’un  pla­se­bo’dan an­lam­lı bir şe­kil­de da­ha et­kin ol­du­ğu, Kro­nik ağ­rı­lar­da da et­kin­li­ği­nin mor­fin­le kar­şı­laş­tı­rı­la­cak ka­dar yük­sek ol­du­ğu ya­pı­lan kon­trol­lü ça­lış­ma­lar so­nu­cun­da sap­tan­mış­tır. 

Yan et­ki­le­ri ve komp­li­kas­yon­la­rı ol­duk­ça sey­rek gö­rü­lür. Ba­zen  has­ta­la­rın şi­ka­yet­le­ri  ar­ta­bi­lir, bu dok­tor’un faz­la ve/ve­ya  kuv­vet­li sti­mu­lus ver­me­sin­den kay­nak­la­nır ve bir­kaç  sa­at için­de ge­ri­ler.

Sık gö­rü­len bir baş­ka komp­li­kas­yon va­zo-va­gal to­nus ar­tı­şıy­la bir­lik­te ba­yıl­ma­dır. Bun­dan ko­run­mak için de özel­lik­le ilk se­ans­lar­da has­ta­yı mut­la­ka ya­tı­ra­rak te­da­vi et­mek da­ha iyi olur.

Aku­punk­tur’la te­da­vi edi­len has­ta­lık­lar her ge­çen gün da­ha da art­mak­ta­dır. Ön­ce­le­ri aku­punk­tur ko­ro­ner kalp has­ta­lık­la­rın­da, kalp ri­tim bo­zuk­luk­la­rın­da, ko­les­te­rol yük­sek­li­ğin­de, gut has­ta­lı­ğın­da, ar­troz­lar­da, beh­çet has­ta­lı­ğın­da des­tek­le­yi­ci önem­li bir ta­mam­la­yı­cı tıp me­to­to­dur.

Ay­rı­ca ya­ra­lan­ma, yır­tıl­ma, me­nis­küs yır­tı­ğı, ro­ma­to­id ar­trit, ame­li­yat ya­ra ve se­kel iz­le­ri­nin, cilt kı­rı­şık­lık­la­rı­nın ona­rım ve ta­mi­rin­de, sel­lü­lit­te nö­ral­te­ra­pi ile bir­lik­te uy­gu­lan­dı­ğın­dan ol­duk­ça iyi ne­ti­ce­ler alın­mak­ta­dır. Sü­tü gel­me­di­ği için be­be­ği­ni em­zi­re­me­yen an­ne­le­rin sü­tü, aku­punk­tur te­da­vi­siy­le gel­mek­te­dir. Ha­mi­le­ler­de mi­de bu­lan­tı­sı, baş ağ­rı­sı gi­bi şi­ka­yet­ler aku­punk­tur te­da­vi­siy­le yok ol­mak­ta­dır.

Spor ya­ra­lan­ma­la­rın­da spor­cu is­ti­ra­hat sü­re­si en az ya­rı ya­rı­ya kı­sal­mak­ta­dır. Sık sık grip, nez­le, an­jin, fa­ran­jit, ku­lak il­ti­ha­bı olan ço­cuk­lar­da ba­ğı­şık­lık sis­tem­le­ri kuv­vet­len­di­ri­lip, bu has­ta­lık­la­ra ya­ka­lan­ma ris­ki ol­duk­ça azal­tıl­mak­ta­dır. Stres, ge­ri­lim, yük­sek tan­si­yon dü­ze­lir ve böy­le­ce şi­ka­yet­ler kı­sa za­man­da or­ta­dan kalk­mış olur.