- Tüm hastalıklarda olduğu gibi gastritin nedenlerini ortadan kaldırmak tedavinin asıl amacı olmalıdır.
-Gastritin tedavisi, mide mukozasından salgılanan asidin kısıtlanmasına dayanır. Asit salgısını uyaran her şey mümkün olduğunca kesilmelidir. Mide mukozasını koruyacak ilaçlar gastrit tedavisinde belli süreler ile gereklidir.
- Bol su içmek mide asidini nötrleştirmek açısından gereklidir.
- Stres oldukça önemli birer tetikleyici faktördür. Algılanan stres belki günlük planların değiştirilmesi ile önlenebilir: gevşeme teknikleri, yoga, meditasyon, nefes terapileri, düzenli spor vb.
- Gastrit atağında istirahat etmek iyileşmeyi hızlandırır.
- Bulantı kesici, gaz giderici, hazmı kolaylaştırıcı (sindirim enzimi), vitamin desteği gibi semptomatik ilaç kullanmak da gerekebilir.
- Gerek akut ve özellikle kronik gastritin tedavisinde günümüz modern tıbbı içerisinde göz ardı edilen bir adım ise bağırsak florasının düzenlenmesidir. Bağırsak mukozasının üzerinde yaşayan sağlıklı floranın görevlerinden biri, bağırsak işlevlerinin sağlıklı devamını sağlamaktır. Gastrit durumunda bozulan floranın da kalıcı tedavi için yerine konulması çok önemlidir.
- Gastrit tedavisinde beslenmenin düzenlenmesi için özel bir diyet yapılmalıdır. Kural olarak ilk hafta veya duruma göre biraz daha uzun bir süre sulu lapamsı bir diyetten hafif beslenmeye; sonra da tam beslenmeye geçilmelidir.