Antibiyotikler ve bağırsak florası

Antibiyotik kullanımının artmasına bağlı olarak bağırsak florasında ciddi bir bozulmanın meydana geleceğini söyleyen Dr. Hüseyin Nazlıkul, "Duygusal Beyin: Bağırsak" kitabında şu açıklamalarda bulundu.

Antibiyotikler sadece patojen bakterileri öldürmez, aynı zamanda bağırsakta yer alan faydalı bakterileri de öldürür. Antibiyotik kullanımının artmasına bağlı olarak bağırsak florasında ciddi bir bozulma meydana gelmektedir. Bu durum kişinin bağışıklık sisteminin çökmesine neden olmakta ve kronik hastalıkların oluşmasını kolaylaştırmaktadır.

Geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı ile bakterilerin sayısının azaltılması konağın sağlığına ve onun gıdaları sindirme yeteneğine etki etmektedir. Antibiyotikler bakteriyel hastalıkları iyileştirmek amacıyla alındığında veya farkında olmadan antibiyotikle beslenmiş hayvan etleri yendiğinde bağırsak florasına zarar verir.

Antibiyotikler bağırsakları tahriş ederek, bağırsak florasına etki ederek, patojen bakterilerin çoğalmasına fırsat vererek veya vücudun karbonhidratları fermente etme ve safrayı metabolize etme yeteneklerini azaltarak ishale yol açabilir. Hatta bazen kabızlık da yapabilir. Antibiyotik kullanımı sonucu daha önce var olmayan rahatsızlıkların ortaya çıkmasının altında yatan neden budur.