Vücudumuzun kendini tahrip etme özelliği olduğu gibi, savunma mekanizmalar ile kendini tedavi etme özelliği de bulunmaktadır. Bu mekanizmayı pekiştiren ve dirençli olmamızı sağlayan besinler, bileşimlerindeki paslanmayı önleyici maddelerle serbest radikallerin ve toksinlerin oluşumunu engelleyerek yaşlanmayı yavaşlatır. Daha da önemlisi, bu besinler başta kanser olmak üzere birçok hastalığın oluşumunu engelleyebilir. Vücudun hücre koruma sistemleri içinde önemli bir yere sahip olan antioksidanlar, bu görevi belirgin hücre hasarlarına yol açabilen maddeleri etkisizleştirerek gerçekleştirir. Peki antioksidanlar hangi besinlerde bulunur? Dr. Hüseyin Nazlikul, M.D., PhD. "100 Yıl Yaşamak Mümkün - Anti Aging Kılavuzu" isimli kitabında antioksidanlarla ilgili bilgiler verdi.
A, C ve E vitaminlerinde, magnezyum, selenyum ve çinkoda bulunan antioksidanları şöyle gruplandırabiliriz :
A vitamini : A vitamini cilt, göz ve mukoza sağlığı için önemlidir. Tüm sarı çiçeklerde, meyvelerde ve sebzelerde bulunur.
C vitamini : Ci vitamini doku tamiri ve kolajen oluşumunda görev alır. Antioksidan etki gösterir. Sağlıklı diş, diş eti ve kemikler için gereklidir. Turunçgiller, narenciye, çilek, brokoli, lahana, patates, kuşburnu, maydanoz ve daha birçok meyve ve sebzede bulunur.
E vitamini : Temel hücresel bileşenleri koruyan bir antioksidandır. Sağlıklı vücut ve immün sistem için gereklidir. Selenyumla birlikte alınması tavsiye edilir. Kuruyemişler, bazı bitkisel yağlar ve lifli yeşil besinlerde bulunur.
Çinko : Bu eser element, genellikle geçici bir vitamin desteği olarak tavsiye edilir (günde 30-60 miligram). Tek başına ya da sürekli olarak asla kullanılmamalıdır. Selenyum gibi çinko da bağışıklık sistemini destekler.
Selenyum : Hücreleri koruyan doğal bir antioksidan olup vücut direncini artırır. Çok önemli bir antioksidandır. Selenyum, yiyeceklerin yetiştiği topraktaki miktarına bağlı olarak, et ve hububatlarda bulunur. Bira mayası, tavuk, süt, deniz ürünleri, brokoli, sebzeler, kabuklu yemişler, meyveler, sarımsak, tahıl ürünleri ve soğan başlıca selenyum kaynaklarıdır.
Magnezyum : Hücre büyümesi ve onarımı için gerekli bir antiasittir. Vücut bezlerinin sağlıklı büyümesini sağlar ve merkezi sinir sistemini düzenler. Deniz ürünleri, kabuklu yemişler, incir, hurma, soya fasulyesi, karahindiba, yulaf, maydanoz ve ıspanakta bulunur.