Aralıklı Oruç Diyetleri (Intermittent Fasting)

Dr. Hüseyin Nazlıkul, "ANTİENFLAMATUAR BESLENME REHBERİ-Zehirsiz Beslenme" Kitabında Aralıklı Oruç Diyetleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Açlık ve tokluk olmak üzere iki dönemi içeren aralıklı oruç diyetleri, bireylerin ne tür besinler tüketeceklerinden ziyade ne zaman tüketeceklerine odaklanılan bir uygulamadır. Aralıklı oruç kalori miktarının haftanın belirli günlerinde veya gün içerisinde belirli saatlerde ciddi şekilde sınırlandırılmasıyla gerçekleştirilmektedir.

Oruç günlerinde su ve enerji içermeyen içeceklerle ilgili bir kısıtlama söz konusu değildir.

Aralıklı orucun birbirinden farklı çeşitleri vardır:

  1. Günlük Aralıklı Oruç

  2. Haftalık Aralıklı Oruç

  3. Alternatif Gün Aralıklı Oruç

1. Günlük Aralıklı Oruç

Sınırlı zaman diliminde beslenme olarak da bilinen günlük aralıklı oruç diyetleri belirli bir zaman aralığı içinde beslenme periyodunu ve bu zaman aralığı dışındaki süreçte oruç tutma periyodunu kapsamaktadır. Günlük aralıklı oruç diyetlerinin farklı uygulanma yöntemleri vardır fakat en popüler olanı, 8 saat yeme ve 16 saat oruç periyodunu içeren 16:8 ritmidir.

2. Haftalık Aralıklı Oruç

Haftalık aralıklı oruç diyetleri, ağırlık kaybından ziyade sağlığı geliştirmek için tercih edilen, haftanın herhangi bir gününde 24 saatlik oruç periyodunun bulunduğu, haftanın kalan günlerinde kısıtlama yapılmaksızın beslenmenin devam ettiği yöntemdir. Genel olarak aralıklı oruç diyetlerine başlamak için vücudu alıştırma yöntemi olarak kullanılır.

3. Alternatif Gün Aralıklı Oruç

Alternatif gün orucu uygulamalarında genellikle normal beslenme periyodunu kapsayan günün ertesinde 24 saatlik oruç ve 24 saatlik serbest yeme günleri bulunmaktadır. Oruç günleri sıfır kalori temelli olup su ve enerji içermeyen sıvıların tüketimi ile ilgili bir kısıtlama yoktur. Eğer oruç günlerinde sıfır kalori alımında zorluk yaşanıyorsa öğlen saatlerinde (12.00-14.00) günlük enerji ihtiyacının maksimum %25’ini karşılayan tek bir öğünün alınabileceği belirtilmektedir.