Dr. Hüseyin Nazlikul, M.D., PhD. bağırsaklara nelerin zarar vereceğini "Duygusal Beyin: Bağırsak" kitabında detaylı olarak açıkladı.
Stres : İlk kez Swinburne Melbourne Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada stresin bağırsaklardaki sağlıklı laktik asit bakterilerinin sayısını azalttığı gösterilmiştir.
Yanlış beslenme : Bağırsaklardaki şişkinlik, kabızlık ya da ishal sebebiyle sıklıkla kişi yeterli beslenememekte veya yanlış beslenmektedir. Yağ içeriği yüksek bir diyet bağırsakları yormaktadır. Fazla alkol tüketimi de incebağırsağı tahriş eder ve zarar verir. Aynı şekilde işlenmiş kahve ve kavrulmuş ette bulunan maddeler de incebağırsağa zarar verir.
Obezite : Beden kitle indeksi 30’un üzerinde olan obez kadınların ve 88 cm ve üstü bel çevresine sahip olan kadınların zayıf kadınlara oranla kolon kanserine yakalanma riski daha fazladır. 30 yaşından sonra hızlı kilo artışıyla beraber bu risk 2,4 kat daha artmaktadır. Ayrıca bu durum 7 kat daha fazla safra taşı oluşturma riski taşımaktadır. Alkol tüketimi olmadığı halde bu kişilerin % 70’inde yağlı karaciğer gelişmektedir. Tüm bu faktörler bize obez kişilerde yeterince sindirim sıvısı salgılanmadığını göstermektedir.
Hareketsiz Yaşam : Hareket etmeyen bağırsaklarda bedenden atılması gereken atıklar daha uzun süre bağırsakta kalarak bedeni içeriden zehirlemeye başlar.
İlaçlar : Pek çok ilaç bağırsak florasına zarar verebilir ve ishale yol açabilir. Bunlar arasında antibiyotikler, anti-asitler, doğum kontrol hapları, kolesterol düşürücü ilaçlar ya da anti-hipertansifler sayılabilir.