Otuz beş yaşına gelmiş her insanın yılda bir kez kapsamlı gaita analizi yaptırarak bağırsak florasının durumunu görmesi son derece önelidir. Bağırsak florası düzenlenirse, toksinlerden arınmış beden daima daha duru ve süratli düşünecek, unutkanlıktan arınacak, strese karşı daha dirençli olacak ve bağışıklık düzeyi yükseleceğinden daha az hastalanacak, enfeksiyonlara direnç gösterecek ve böylece daha verimli, sağlıklı ve sorunsuz bir yaşa sürdürecektir.
Her metabolizma nasıl bir diğerine göre farklılık gösteriyorsa, hastalıklara ve diğer dış etkenlere farklı tepkiler veriyorsa, toksinlere karşı da farklı tepkiler verebilir.
Bazı bedenler toksinleri daha kolay elimine etme özelliğine sahipken, bazılarının metabolizmaları bu fonksiyonları yerine getirmekte istenilen duyarlılığı gösteremez. Bu nedenle kişinin bedeninin ne zaman detoksifiye edileceği kişinin metabolizmasına bağlıdır. Ayrıca unutmamak gerekir ki, buradaki en önemli faktör metabolizmadaki toksinlerin düzeyidir. Bedende normal sınırları aşan toksin düzeyi mutlaka bir yerde kendisini hissettirir. Bedenin detoksifikasyona ihtiyacının olduğu, tabii ki tıbbi verilerin dışında, hiçbir nedene bağlı olmayan baş, sırt ve boyun ağrıları, alerjik semptomlar, uykusuzluk, davranış değişiklikleri, mafsal ağrıları, sürekli tekrarlayan solunum problemleri, gıdalara karşı alerjik reaksiyonlar gibi belirtilerle de kendini gösterebilir.
Diğer taraftan artrit, süreklilik gösteren kabızlık, hemoroit sorunları, sindirim sistemi yaraları (ülserler), sinüs tıkanıklıkları, egzamalar, sedef hastalığı gibi cilt sorunlarının da detoksifikasyon için iyi birer neden olduğu artık günümüzde açıkça belirtilmektedir. Kişi kendisini rahat hissetmeyip, böylesi birtakım huzursuzluklarla doktoruna başvurduğunda kan, idrar, dışkı, saç analizlerine ve karaciğer fonksiyon testleri sonucuna göre doktor gözetiminde detoksifikasyon uygulamalarının yapılması yerinde bir uygulama olacaktır.