Çok sayıda mikroorganizmadan oluşan floranın görevlerini bilmek, floranın sağlık için önemini anlamayı kolaylaştıracaktır. Dr. Hüseyin Nazlikul, Dr. Tijen Acarkan'la birlikte yazdığı "Güzel, Mutlu ve Sağlıklı" kitabında bu görevleri anlattı. İşte o görevler :
- Hücre büyümesini teşvik eder.
- Zararlı bakterilerin çoğalmasını engeller.
- Bağırsak mukozasında enflamasyon oluşumunu böylelikle bağırsaklardan kana toksik ürünlerin geçmesini engeller. Bu mekanizmanın durdurulması cilt hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlar.
- Hastalık yapma gücü olan (patojen) mikroorganizmaların karaciğere giderek karaciğerin yükünü artırmasına engel olarak karaciğerin yükünü azaltır. Karaciğere destek güç oluşturur.
- Sindirilemeyen gıdaların parçalanıp emilmelerine yardım eder. Bağırsak florası olmazsa insan vücudu aldığı karbonhidratların bir kısmını sindirip kullanamaz, çünkü büyük moleküllü şekerlerin (polisakkaritlerin) sindirimi için gerekli enzimler ancak bazı bağırsak bakterilerinde bulunur. Bakteriler fermente ettikleri karbonhidratları kısa zincirli yağ asitlerine çevirir.
- Fermantasyonun bir diğer etkisi yağ asitleri oluşturmasından dolayı, ortamın asitliğini artırıp buna dayanıksız olan zararlı organizmaların çoğalmasını engellemesidir.
- Bağırsak florası, bazı özel parçalayıcı maddeler ile kolajen ve elastin gibi sindirilememiş proteinlerin yıkımını sağlayarak, proteinlerin parçalanmasına yardım eder.
- Bağırsak flora bakterilerinin önemli ve özel bir diğer görevi ise K2 vitamini üretip bunun vücut tarafından emilimini sağlarlar. K2 vitamini hem damar sağlığı için, hem de pıhtılaşma mekanizması için önemli bir vitamindir.
- Bağırsak florası, konağa zarar verebilecek türlerin bağırsaklarda yerleşmelerine engel olur.
- Kişinin bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur.
- Bağışıklık sisteminin yalnızca patojenlere cevap vermesini sağlar.
- Sağlıklı bir bağırsak florası alerjileri engeller.