Bedensel aktivite kronik psikolojik stresin birikmesini önlüyor

Dr. Hüseyin Nazlikul, "Hayatı Keşfet: Anti Aging Yaşam Kılavuzu" kitabında stresi ve stresi azaltma yöntemlerini ele aldı. İşte Hüseyin Nazlıkul'un o yazısı...

Sevinç, kızgınlık, korku gibi duygular savunma sistemini fiziksel olarak etkiler. Duyguları bastırma ve yoğun üzüntü bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını baskı altına alırken, bunun tersi duygular savunma sistemini olumlu yönde uyarır.

Bağırsak florası da bağışıklık sistemi üzerinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bağırsaklarda istenmeyen bakterilerin oluşması, eksik yerleşmesi ya da Candida albicans türü mantarlarda artış bağışıklık sistemini zayıflatır. Bağırsakların işlevlerini yerine getirmesini kolaylaştırmak için yoğurt ve diğer ekşimiş (kesilmiş) ürünler ya da ekşi bitkiler alınmalıdır. Sebze, meyve ve tahıl gibi besinlerle alınan lifli bitkisel gıdalar, bağırsak florasında probiyotiklerin oluşmasını sağlar.

Henüz yeni bir bilim olan “psikonöroimmunoloji”, işte tüm bu bağlantıları, yani sinir ve bağışıklık sistemleriyle ruhsal yaşam arasındaki etkileşimi inceler.

Bedenini sev

Açık havada yapılan spor bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir. Buna karşın ağır sporlar bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu nedenle sporcular bedeni zorlayan sporlar sırasında, rakiplerinden çok enfeksiyonlarla mücadele ederler. Ağır spor yapan kişiler yaptığı sporun ağırlığı oranında bağışıklık sistemini geliştirecek doğal ürenler almalıdır.

Düzenli ve tempolu bedensel aktivite kronik psikolojik stresin birikmesini önler. Uykusuzluktan kurtulmanıza yardımcı olur. Bunun için maraton koşucusu olmanıza gerek yoktur. Örneğin jogging, bisiklet, yürüyüş ve yüzme gibi tempolu sporlar yaparak, strese karşı vücudunuzu daha dayanıklı bir hale getirebilirsiniz. Ayrıca size cazip gelen bir spor türünde haftada en az yarım saatlik periyodlar halinde, 2- 3 seanslık aktiviteler planlayabilirsiniz.