Bel ağrısı olan kişilerde kinezyoyotaping uygulamasının etkinliği

Türkiye'nin ilk ve tek tamamlayıcı tıp dergisi BARNAT'ta bel ağrısı olan kişilerde kinezyoyotaping uygulamasının etkinliği hakkında bir araştırma makalesi yayımlandı.

Bel ağrısı sık görülen, sosyal ve ekonomik sorunlara da neden olabilen bir sağlık problemidir ve sakatlığın önemli nedenlerinden biridir. Kostaların alt sınırıyla aşağı gluteal kıvrımlar arasındaki ağrılar bel ağrısı olarak adlandırılır ve bacaklara yansıyan ağrı eşlik edebilir (2). Toplumda prevalansı %12-33 arasında değişir ve kişilerin %11-84’ü hayatında en az bir kere bel ağrısı yaşar. 45 yaş altı kişilerde aktivite kısıtlılığının en sık nedenidir. Bel ağrılarının %85-90 ında enfeksiyon, tümör, osteoporoz, kırık gibi spesifik bir patoloji izlenmez ve ağrı mekanik nedenlere bağlıdır. Mekanik bel ağrısı normal yapıların fazla kullanımına, travmaya veya anatomik deformitelere bağlı
olarak gelişir.

Özet
Giriş: Bel ağrısı sık görülen, kostaların alt sınırıyla aşağı gluteal kıvrımlar arasında lokalize olabilen ve bacaklara da yansıyabilen sakatlığın önemli nedenlerinden biridir. Kinezyo bantlama bel ağrısında kullanılan bir tedavi metodudur. Çalışmamızın amacı bel ağrısında kinezyo bantlama ve izometrik egzersizin ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkisini değerlendirmektir.

Materyal-Metod: Poliklinikte bel ağrısı tanısı almış hastalar çalışmaya alındı. 15 kadın ve 15 erkekten oluşan 30 hastanın hasta randomize olarak kinezyo bantlama ve egzersiz uygulaması olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba (N:15) 4 hafta boyunca haftada 2 gün kinezyo bantlama uygulandı, ikinci gruba (N:15) 4 hafta boyunca haftada 5 gün bel çevresi egzersiz programı uygulandı. Tedavi öncesi ve sonrası ağrıyı değerlendirmek için VAS (Vizüel Ağrı Skalası), fonksiyonel durumu değerlendirmek için de Oswestry özürlülük indeksi uygulandı.

Bulgular: Tedavi öncesi ve tedavi sonrası VAS ve Oswestry indeksi arasında her iki grupta istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. VAS, Oswestry değerleri her iki grupta tedavi ile istatistiksel olarak anlamlı şekilde azalmıştı (tüm p<0,001) ve tedavi sırasında herhangi bir yan etkiye rastlanmadı.