Sağlıklı beslenmek için illa bir hastalığa ya da fazla kilolara sahip olmanız gerekmez. Doğru yapılan beslenme programlarıyla pek çok hastalığı da önleyebilirsiniz.
Şişli'de Naturel Sağlık bünyesinde sağlıklı beslenme danışmanlığı yapan Diyetisyen Büşra Pehlivan NHN için böbrek sağlığını korumanın yollarını yazdı.
İşte Büşra Pehlivan'ın o yazısı...
Böbrek sağlığının geliştirilmesi ve kronik böbrek hastalığının yavaşlatılmasında beslenme çok önemli bir yere sahip.
Peki böbrek sağlığı için neler yemeli?
Kalbiniz için sağlıklı olan yiyecekler böbrekleriniz için de sağlıklı.
Sebze, meyve, balık, kurubaklagiller, yağsız et ve derisiz tavuk...
Doğru tür ve miktarda protein seçimi önemli. Doğru tür protein dediğimizde ise kuru baklagiller gibi bitki proteinleri, balık, derisiz tavuk ve yağsız et gibi yağsız hayvan proteinleri anlaşılmalıdır. Kişiden kişiye göre değişmekle birlikte günlük 120 gr'dan fazla balık / tavuk / et önerilmemektedir.
Tuz ve Kronik Böbrek Hastalığı
Tuz yüksek kan basıncına neden olmakla kalmayıp aynı zamanda böbrek hastalıklarının gelişimi ve ilerlemesinde büyük risk teşkil ediyor.
Yapılan çalışmalara göre düşük tuzlu bir diyetle beslenenlerde kalp yetmezliği, kalp krizi veya felç geçirme olasılığı, her gün yüksek miktarda tuz tüketenlere kıyasla yaklaşık % 50 daha düşük.
Aynı zamanda kronik böbrek hastalarında düşük tuz alımının, kan basıncını antihipertansif ilaçlar kadar etkili bir şekilde azaltabileceği bulundu. Böbrek işlevinde ortaya çıkan iyileşme, böbrek yetmezliğini % 30 oranında azaltabiliyor.
Kısacası tuz tüketimi sınırlandırılmalı.
Günlük tuz ihtiyacı ortalama 3-6 gr kadardır. Fakat yediğiniz yiyeceklerle bu tuz miktarı zaten karşılanır. Yani dışarıdan ilave olarak tuz almanıza gerek yok.
Böbrek hastaları ise günlük tuz tüketim miktarı için doktorlarıyla ayrıntılı olarak görüşmeliler.
Meyve ve Sebzeler
Kronik böbrek hastalığının tedavisinde günlük beslenme programına 3 porsiyon kadar sebze ve meyve eklenmesi ilaçlar kadar etkili.
Yapılan çalışmalara göre düşük miktarda sebze ve meyve tüketenlerin, yüksek miktarda tüketenlere kıyasla böbrek yetmezliğiyle karşı karşıya kalma riski üç kat fazla.
Beslenmenizde;
- Et ve et ürünlerini kısıtlayın.
- Sodyum alımını sınırlandırın.
- Gününüzü büyük ölçüde sebze,meyve, kurubaklagil ve tam tahıllarla doldurun.
Bunu yaparken, sadece kronik böbrek hastalığını engellemekle kalmayıp, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet gibi hastalıkları da önleyebilirsiniz. Ayrıca kilo verme süreçlerini de hızlandırabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Dyt. Büşra Pehlivan