İş hayatına bağlı stres, dengesiz beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik uyku bozukluklarına neden olmaktadır. Uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneyi sıkma ve diş gıcırdatma yani Bruksizm, uykuda konuşma ve horlamadan sonra en sık görülen uyku bozukluğudur. Görülme sıklığı yüzde 20-25’lere kadar ulaşmaktadır. Dişlerini gıcırdatan kişilerde uyku apnesi ve horlama da daha sık bir oranda ortaya çıkmaktadır.
İstemsiz bir hareket olan Bruksizm’in birçok nedeni vardır. Bu nedenler arasında stres ve kişisel özellikler, uyku düzeni ve uyku esnasındaki solunum bozuklukları, çiğneme kasları, boyun hareket kısıtlılığı, travmatik yaralanmalar, merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları, bazı ilaç tedavileri, alkol, kafein ve sigara kullanımı gibi faktörler sayılabilir. Üstelik hastalar genellikle diş gıcırdattıklarının farkında bile değildir.
Hastalar çoğu kez diş hekimine veya bize ancak dişlerde hassasiyet, aşınma, sallanma, kırılma, diş sinirlerinde ölüm, çevre dokularda yaralanma, çene eklem rahatsızlıkları, baş ağrısı ve fonksiyon bozukluğu gibi durumlarda gelirler. Tedavinin ise çoğunlukla kişiye özel olması gerekir. Bu yüzden Bruksizm’in tedavisinde kullanılan gece plakları, aktivitenin kontrol altına alınmasını ve meydana gelebilecek patolojik veya fiziksel değişikliklerin önlenmesini amaçlar, ancak üstünkörü yapılacak bir gece plağı faydadan daha çok zarar verir. Bruksizm öncelikle tüm omurga başta olmak üzere manuel terapi yaklaşımıyla çözülmeli, aktif olan kaslar nöralterapi ile tedavi edilmeli, boyun çene, çiğneme kasları rahatlatılmalı ve bu balans ayarı elde edildikten sonra hazırlanacak gece plaklarından faydalanılmalıdır.