Özet Giriş: Diz osteoartriti (Gonartroz); dizde eklem ağrısı, sertliği ve hareket kısıtlılığı ile birlikte eklem kıkırdaklarında harabiyet ve yeni kemik yapımı ile seyreden dejeneratif bir hastalıktır. Akupunktur gonartrozda kullanılan bir tedavi yöntemidir. Çalışmamızın amacı gonartrozda akupunktur ve egzersizin ağrı ve fonksiyonellik üzerine etkisini değerlendirmektir.
Materyal-Metod: American College of Rheumatology (ACR) sınıflama kriterlerine göre gonartroz tanısı almış hastalar çalışmaya alındı. 15 kadın ve 15 erkekten oluşan 30 hasta randomize olarak egzersiz ve akupunktur uygulaması olarak iki gruba ayrıldı. Birinci gruba (N:15) 8 hafta boyunca haftada 5 gün diz çevresi izometrik egzersiz programı uygulandı, ikinci gruba (N:15) 8 hafta boyunca haftada 1 kez vücut akupunkturu uygulandı. Tedavi öncesi ve sonrası ağrıyı değerlendirmek için VAS (Vizüel Ağrı Skalası), eklem sertliğini ve fonksiyonelliği değerlendirmek için Western Ontario ve McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC ) anketi uygulandı.
Bulgular: Her iki grubun da tedavi öncesi ile tedavi sonrası VAS ve WOMAC arasında istatistiksel anlamlı fark yoktu. Her iki grupta da VAS, WOMAC değerleri tedavi ile istatistiksel olarak anlamlı şekilde azalmıştı (tüm p<0,001). Tedavi sırasında herhangi bir yan etkiye rastlanmadı.
Sonuç: Akupunkturun ve egzersizin gonartrozda ağrı, semptom şiddeti ve fonksiyonellik üzerine etkili olduğunu ancak birbirlerine üstün olmadığı düşünmekteyiz. Anahtar kelimeler: Gonartroz, akupunktur, izometrik egzersiz.
Giriş :
Osteoartrit en sık erişkinlerde ağrı ve ve fonksiyon kaybı ile giden eklem kıkırdağında subkondral skleroz, osteofit, erozyon oluşumu, sinoviyal membran ile eklem kapsülünde biyokimyasal ve morfolojik değişikliklerle karakterize yaşla sıklığı artan dejeneratif bir eklem hastalığıdır. En sık diz ve kalça gibi büyük eklemlerde görülmekle beraber dizde daha sık gözlenir. İnsidansı yaş ile beraber artmaktadır. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür ve toplumda prevalansı % 14,8'dır.
Gonartrozun etyolojisi multifaktöriyeldir. Yaş önemli bir risk faktörü olmakla beraber obezite ve heredite önemli risk faktörleridir. Çevresel faktörler, mesleki ve mekanik faktörler de risk faktörleri arasındadır. Ağrı en sık semptomdur ve yürüme, merdiven inip, çıkma ve çömelme sırasında artar. Hastalık ilerledikçe istirahat ağrısı ve gece ağrısı ilave olur. Tutukluk sık görülen bir bulgu olup 30 dakikadan daha az sürmektedir. Eklem hareket açıklığında kısıtlılık ve kuadriceps kasında atrofi klinik bulgulardan olmakla beraber hastalığın ilerleyen dönemlerinde krepitasyon ve çıtırtı sesi duyulabilir.
Gonartroz tedavisinde hedef; doğrudan ağrıyı azaltmaya yönelik olup fonksiyonda iyileşme sağlamak, özürlülüğü azaltmak ve hastalığın ilerlemesini önlemektir. Tedavi genellikle semptomlara yönelik planlanmakta olup çok çeşitli tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir.
Yazının tamamına https://www.barnat.com.tr/dosyalar/P%2036-01.pdf linkinden ulaşabilirsiniz.