Düzenli Uyku, Bağışıklık Sisteminin Gizli Gücü

Dr. Hüseyin Nazlikul, M.D., PhD., NHN- Natural Health News için 'Düzenli Uyku, Bağışıklık Sisteminin Gizli Gücü' başlıklı bir yazı yazdı. İşte o yazı...

Uyku hormonu olarak bilinen melatonin, serbest radikaller ve diğer toksinlerle savaşan mükemmel bir antioksidandır. Bu sebeple kaliteli bir uyku, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin yapı taşlarının başında gelir.

Daha sağlıklı ve daha kaliteli uzun bir yaşam için uykunuzu ve uykuya ayırdığınız saatleri önceliğiniz haline getirin.

Günden kazanmak için uykusundan kısanlardan mısınız? O halde size kötü bir haberimiz var; uykunuzdan çaldığınız her saat, bedeninizin 24 saatlik uyku ritmine ve düzenine olumsuz katkı yapıyor.Daha sağlıklı ve daha kaliteli uzun bir yaşam için uykunuzu ve uykuya ayırdığınız saatleri önceliğiniz haline getirmelisiniz.

İnsanların 24 saatini içeren biyolojik saati “Sirkadyen Ritim” ışık, beden ısısı gibi faktörlerden kolayca etkilenir ve hormon salınımımızı, hücre yenilenmesini, beden ısısını, iştah durumumuzu, fiziksel/zihinsel anlamda zindeliğimiz ile uykumuzun kalitesini etkiler.

Beynimizde yer alan sirkadyen saatimiz, retinadan gelen bilgiler ışığında gün ve gecelerin uzunluğu hakkında bilgi sahibi olur, bu bilgiyi yorumlar ve pineal bezlerimize aktarır. Bu sayede bedenimiz sirkadyen saatimizden aldığı bilgiler ile hareket etmeye, gün ışığında daha fazla serotonin, adrenalin ve kortizol hormonu salgılamaya başlar. Sabahları uyanmak ve harekete geçmek gibi eylemler işte bu hormonlar sayesinde mümkün olur.

Gün ışığı akşam saatlerine doğru azalmaya başladığında, gündüz saatlerinde salgılanan serotonin hormonu yerini uyku hormonu olarak bilinen melatonine bırakır, aktif olan diğer hormonların salınımı yavaşlar ve beden ısımız düşüşe geçer. Gece boyunca salgılanmaya devem eden melatonin, beynimiz ve göz kapaklarımız sayesinde yeniden gün ışığına kavuşuncaya kadar görevini yapmaya devam eder.

Denge bozulursa
Doğa tarafından kurulmuş olan bu mükemmel denge çevre ve iklim değişikliği, seyahat, hastalık, günlük rutinde yaşanan değişimler sonucu değişimler gösterebilir. Örneğin iki farklı saat dilimi arasında seyahat eden herkes “jet lag” olarak bilinen yorgunluk, uykusuzluk, beslenme düzeninde değişiklik, denge bozukluğu ve sindirim sisteminde aksamalar gibi etkileri deneyimleyebilir.

Bağışıklık sistemimiz üzerindeki etkileri
Belirli bağışıklık hücreleri uyku sırasında artış gösterir ve bu sayede gece onarım ve iyileşme açısından en mükemmel zamandır. Ayrıca, uyku hormonu olarak bilinen melatonin serbest radikaller ve diğer toksinlerle savaşan mükemmel bir antioksidandır. Bu sebeple kaliteli bir uyku, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin yapı taşlarının başında gelir.