En sık hangi besinlere karşı hassasiyet (duyarlılık) görülür?

Dr. Hüseyin Nazlikul,  Dr. Tijen Acarkan ile birlikte yazdığı "Güzel, Mutlu ve Sağlıklı: Holistik Beslenmeyi Keşfet" kitabında açıkladı. İşte besin hassasiyetinin en sık görüldüğü besinler...

Süt ve süt ürünleri, yumurta, kabuklu deniz ürünleri, rafine karbonhidratlar, gluten, fıstık, fındık ve çeşitleri, besin hassasiyetinin en sık tespit edildiği besinlerdir. Sebebi sık tüketmek, dengeli ve dönüşümlü beslenmeye uymamak, ailesel yatkınlık olabileceği gibi esas önemli olan tüm besin hassasiyetlerinin altında bozuk bağırsak florası ve bu duruma bağlı gelişen bağırsak mukoza bariyerinin hasarıdır.

Bağırsak florası, bağırsakların mukozal yüzeyinde yaşayan ve bedenin bütünü için çok sayıda görevi olan mikroorganizmalar topluluğudur. Bağırsak florasının pek çok görevi içerisinde en önemlileri immün sistem ve sindirim sistemi için yaptıklarıdır. Florayı oluşturan grupların sayıları ve birbirlerine oranı da önemlidir. Bağırsak florasının pek çok sebeple bozulduğu duruma disbiyozis denir. İşte besin hassasiyeti (duyarlılığı), disbiyozis zemininde gelişen ve yaşam kalitesini anlamlı ölçüde düşüren klinik bir durumdur.