Erektil Disfonksiyon Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

1992 yılından beri bilimsel ortamda “iktidarsızlık” kelimesi kullanılmamaktadır.

Çünkü erkeğin cinsel “iktidarını” kaybetmesi, sadece cinsel organının sertleşmemesini değil, bunun yanında erken boşalma sonucu eşini tatmin edememesi veya stresli yaşamı yüzünden isteğini kaybetmesini de içermektedir. “Seksüel performansa izin verecek yeterli ereksiyonu sağlamak, ancak devam ettirmedeki kalıcı yetersizlik” durumunu “erektil disfonksiyon” olarak tanımlamak doğru olacaktır. Tanının konulmasında en önemli nokta, önce sorunun organik mi yoksa psikolojik mi olduğunu saptamaktır. 

Bütüncül Yaklaşım: Erektil disfonksiyon yaşayan insanlara genişçe bilgi vererek umutsuzluğunu gidermek çok önemlidir. Hem toplumda, hem de doktorlarda var olan “somatizasyon” şüpheciliği hastayı çaresiz bırakmaktadır. Hastalıkla başa çıkmamak onu umutsuzluğa ve başarısızlığa sürükler. 

Bütün nörovejetatif sistem fonksiyonları hormonal, hücresel ve sinirsel düzenleyici mekanizmaların dengeli bir şekilde beden reaksiyonlarına katılımı ile ilişkilidir. Bu mekanizmaların sadece birinde oluşacak bir bozukluk bütün sistemin işlevsel düzensizliği ile sonuçlanır. Sonuç olarak; hastalık yalnızca tek bir organı değil, tüm bedeni etkiler. Erektil disfonksiyon sadece organ ile sınırlı değildir. Nedenleri incelendiğinde kronik enflamasyon, perfüzyon bozukluğu ile hormonal disfonksiyonun neden olduğu görülecektir. Benzer şekilde bu refleks alanında başka organlar da etkilenebilir. Özellikle mesane ve bağırsakların duygusal olaylara bağlı olarak ne kadar çok reaksiyon verdiklerini biliyoruz. 

Nöralterapi ile amaç bedenin kendi iyileştirme kapasitesini ortaya çıkarmaktır. “Dengelenmiş ve doğal hale gelmiş bir beden sağlıklıdır” ilkesinden yola çıkılarak erektil disfonksiyonun tedavisinde nöralterapi ile beraber sağlıklı beslenme, latent asidoz ile mücadele, stres yönetimi ve hormonal regülasyon gibi diğer tamamlayıcı tıp yöntemlerinden de yararlanmak mümkündür. Kısacası nöralterapi erektil disfonksiyon dahil pek çok ürolojik problemde etkin şekilde kullanılan bir yöntem olup, sevindirici sonuçlar almak mümkün. 

Yazının tamamına ve Erektil Disfonksiyon’la ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Dr. Hüseyin Nazlikul, M.D. PhD.