Fibromiyalji sendromu ve tamamlayıcı tıpla tedavisi

Türkiye'nin ilk ve tek tamamlayıcı tıp dergisi BARNAT'ta son yılların popüler hastalığı olan fibromiyaji sendromu ve tedavisi hakkında bir araştırma makalesi yayımlandı.

Fibromiyalji (yeni Latince fibro/fibröz=doku, Yunanca myo=kas, algos=ağrı; Fibromiyalji (FM) veya Fibromiyalji Sendromu (FMS) olarak da bilinir), özellikle sırt, boyun, omuzlar ve kalçalarda belirgin olmak üzere yaygın kas eklem ağrısı, yorgunluk, sabah tutukluğu ile karakterize kronik bir kas-iskelet sistemi hastalığıdır. 

Fibromiyalji sendromu (FMS) kronik yaygın ağrı ve yorgunluk, uyku bozuklukları, kognitif disfonksiyon gibi birçok semptomla karakterize kompleks bir hastalıktır. Kronik yorgunluk sendromu, iritable barsak sendromu, iritable mesane sendromu, interstisiyel sistit gibi santral sensitivite ile ilgili başka hastalıklarla beraber görülebilir ve/veya çakışabilir.

FMS‘nin patofizyolojisi tam olarak bilinmese de, son zamanlarda bozuk endojen ağrı-inhibitör sistemlerinden ve afferent olayları etkileyen santral olaylardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Santral nosiseptif işlemlerdeki bu anormallikler fibromiyaljiye neden olarak çeşitli uyaranlara karşı abartılı yanıtlarla sonuçlanabilir.

Fibromiyalji klinik bir tanıdır. Son zamanlarda 18 hassas noktanın en az 11‘inde ağrı olması gerekliliğinden uzaklaşılmış ve bunun yerine kronik yaygın ağrı ile beraber yorgunluk, niteliksiz uyku ve diğer somatik yakınmaların olup olmamasına odaklanılmıştır. Tedavide, hem semptomların hem de fonksiyonelliğin düzelmesi için hastanın eğitimi, aerobik egzersizler, nöralterapi, lokal anestezik enjeksiyonları, kognitif davranışsal tedaviler ve farmakolojik tedaviler (antiepileptik ilaçlar, antidepresanlar) vb multidisipliner kombine yaklaşımlar uygulanmalıdır.