Fibromiyalji sendromunda nöralterapinin etkinliği

Nöralterapi ve tamamlayıcı tıp alanında yayın yapan Türkiye'nin ilk dergisi BARNAT'ta Fibromiyalji sendromunda nöralterapinin etkinliği isimli bir makale yayımlandı. İşte o makale...

Fibromiyalji sendromu (FMS), kronik yaygın vücut ağrısı, yorgunluk, sabah tutukluğu, subjektif şişlik, uyku bozukluğu, bağırsak problemleri, multiple somatik ve bilişsel problemlerle karakterizedir.

Temel olarak, vejetatif sinir sisteminin (VSS) kronik yüklenmesi ileortaya çıkan lenfatik dolaşım bozukluğu ön plandadır. Bu kapsamda bozucu alanlar da önemli bir yüklenme sebebidir. Lenfatik sistemin etrafını saran VSS’nin regülasyonu ve latent asidozla mücadele ana tedavi yaklaşımı olmalıdır.

Bu çalışmada ACR 1990 Tanı Kriterlerine göre FMS tanısı konuşmuş 113 hastanın dosyası retrospektif olarak incelendi. Hastaların büyük çoğunluğunda latent asidoz, hormonal disfonksiyon ve çoklu bozucu alan tespit edildi. Hastalara ortalama 6.1 ± 3.2
Nöralterapi seansı uygulandı. Likert skalasına göre çok iyi ve iyi kategorileri birlikte değerlendirildiğinde tedaviden sonra hastaların % 76.1’nde Nöralterapinin oldukça etkili olduğu görüldü. Tedaviden 17.7 ± 15.4 ay sonra yapılan görüşmede ise bu oranın % 65.5 olarak devam ettiği gözlendi. Hastaların % 15.9’u orta, % 1.8’i hafif ve % 6.2’si etki yok şeklinde değerlendirme yaptı. Bu çalışmadan elden edilen sonuçlar; Nöralterapinin, tedaviye direnç gösteren nedenlerin ortadan kaldırılmasında etkili bir tedavi yöntemi olabileceğini göstermiştir.