Güneş ve sağlığımız

Dr. Hüseyin Nazlıkul, "Detoksu Keşfet" kitabında güneşin cildimiz üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bilgiler verdi.

Güneşin cilt kanseri ve erken cilt yaşlanması gibi sağlık sorunlarıyla ilişkisi, bugün bilimsel açıdan hiçbir şüpheye yer bırakmayacak biçimde kanıtlanmıştır.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, tüm dünyada her yıl yaklaşık üç milyon kadar cilt kanseri vakası görülmektedir ve bunların 132 bin kadarı da melanoma adı verilen kötü huylu cilt kanseridir. Tüm dünyada tanı konan her üç kanser vakasından birinin cilt kanseri olduğu da bulgular arasındadır.

Morötesi ışınlara aşırı düzeyde maruz kalmanın en bilinen etkisi, güneş yanığı olarak adlandırılan kızarıklıktır. Cilt tipine bağlı olarak, derinin kızarma eşiği ve morötesi ışınlara uyum sağlama becerisi insandan insana değişkenlik gösterir.

Morötesi ışınlara uzun süreli olarak maruz kalmak, derideki hücrelerde, lifli dokularda ve kan damarlarında bozulmalara yol açar. Morötesi ışınlar cildin yaşlanmasını hızlandırır. Cildin esnekliğini kaybetmesi sonucu kırışıklıklar oluşun ve cilt kalınlaşır.

Araştırmalarda, melanoma dışındaki cilt kanseri türlerinin sıklıkla kulaklar, yüz, boyun ve kolların dirsekle bilekler arasında kalan bölümleri gibi, bedenin güneşe en çok maruz kalan bölgelerinde görüldüğü belirlenmiştir. Daha ender görülen bir kanser türü olmasına karşın melanoma cilt kanserinden ölüm nedenlerinin başında gelmektedir.