Hazımsızlığa yol açan yanlışlar :
Hazımsızlık çok zaman davranışsal bozukluklar sonucunda oluşur. İşte hazımsızlığa yol açan bozuk davranışlar :
1- Çabuk yemek yeme : Sindirim işlemi ve özellikle unlu gıdaların sindirimi, ağızda lokmanın çiğnenmesiyle başlar. İyi çiğnenmeyen bir besin, sindirim organlarında çürümeye başlar. Çürüme ile birlikte oluşan aşırı gaz, hazımsızlığın bir sonucudur. Sağlığını korumak isteyen herkes, her lokmayı ağır ağır çiğnemeli, bu önemli ve yaşamsal ihtiyaca zaman ayırmalıdır.
2- Yemek sırasında su içmek : Yemek sırasında içilen sıvılar midenin hacmini genişletir ve midenin sindirim sıvılarını sulandırarak etkisini azaltır. Hem hacmin artışı, hem de tam gerçekleşemeyen sindirimin sonucu yine hazımsızlıktır.
3- Soğuk su içmek : Diğer yandan, sindirim işleminin gerçekleşebilmesi için belli bir ısıya gereksinim vardır. Yemek sırasında içilen sıvıların soğuk olması sindirimi yavaşlatır ki yavaşlayan fonksiyon zaten hazımsızlığın kendisidir.
4- İhtiyaç duyulandan daha fazla yemek : Miktar olarak fazla yemek, kötü sindirimin başlıca nedenlerinden biridir. Midenin aşırı doygunluğunu, kişi şişkinlik ve hazım zorluğu olarak hisseder.
5- Birbirine yakın öğünler : Öğün aralıkları çok kısa olmamalı ve açlık duygunuza göre ayarlanmalıdır.
6- Ara öğünler : Özel durumlar dışında ara öğünlerin yenmemesi gereklidir.
7- Gece geç saatlerde yemek yeme : Çok miktarda yenilen akşam yemekleri ve daha kötüsü gece geç saatte yenilen yemekler, sindirim sistemi de uykuya geçeceği için sabaha kadar midede kalır ve sindirilemez. Bu durum hazımsızlığa yol açan önemli bir davranış hatasıdır.
8- Sinirliyken yemek yeme alışkanlığı : Negatif duygu durumu hakimken yemek yenildiği zamanlarda, sinir sistemi, sindirim işlemine yardımcı olamaz ve sindirim süreci yine hazımsızlık ile sonuçlanır.
9- Bağırsaklarda mantar olması : Kişinin kendisini çok yorgun hissetmesi, şeker ve tatlıya karşı aşırı isteklilik, bağırsaklarda aşırı gaz oluşumu, kilo artışı, bazı durumlarda reflü ve hepsinin yanı sıra hazımsızlık, bağırsak mantarı varlığındaki ortak yakınmadır.
10- Uykusuzluk ve yorgunluk : Uykusuzluk ve yorgunluk önce sinir, sonra sindirim rezervlerini azaltarak hazımsızlığın oluşmasını kolaylaştırır.
11- Ateşliyken yemek : Yüksek ateş sindirim salgılarını azaltır ve bu da yenilen yemeğin hazmını zorlaştırır.
12- Her türlü kuvvetli baharat : Hardal, sirke, karabiber vb. sert baharatlar, özellikle midde hassasiyeti olan kişilerde sindirim bozukluklarına ve hazımsızlığa yol açar.
13- Kızartmalar : Yüksek ısıda iken yağlar ayrışır ve bu ayrışma karaciğere zarar verir. Karaciğerin fonksiyonunun zorlanması yada bozulması da hazımsızlığın nedenleri arasındadır.
14- Şeker tüketimi : Özellikle beyaz şeker tüketimi, sindirim sisteminin çalışmasını, pankreası, enzimleri, bağırsak florasını, yağ metabolizmasını, tüm organları ve daha çok sayıda fonksiyonu bozar.
Hazımsızlığın Tedavisi İçin Neler Yapılmalı?
Kaynak : "Güzel, Mutlu ve Sağlıklı: Holistik Beslenmeyi Keşfet"