Yaşadığımız çağda yaşam koşullarımızın değişmesi gibi yeme biçimlerimiz de değişiyor. Katkılı ve sağlıksız gıdalar, dengesiz beslenme gibi birçok unsur bizi yeni hastalıklarla tanıştırıyor.
Çağımızın hastalıklarının başında fazla kilo yani şişmanlık olarak tanımladığımız hastalık geliyor. Beslenme bağırsak florasını etkileyen en önemli unsur olduğundan bağırsak florasının sağlıksız olması diğer hastalıkları da beraberinde getiriyor.
Bağırsak florası üzerinde en çok duran kişi Dr. Hüseyin Nazlikul, M.D., PhD.'dur şüphesiz. Hüseyin Nazlıkul çok satan "Duygusal Beyin: Bağırsak" kitabında da bu konuya değinerek çağımızın hastalıklarına değindi.
Modern yaşamın getirdiği hastalıklar arasında obezite, diyabet, gut, yüksek tansiyon, ateroskleroz, kalp, kan dolaşımı, kanser hastalıkları, alerjiler, diş çürükleri, osteoporoz diye tanımladığımız kemik erimesi ve romatizma hastalıkları bulunuyor.
Sindirim sistemindeki düzensizlik aynı zamanda hastalıkların uzamasına da neden oluyor. Bağırsak florasının değişmesi hastalıkların yerleşmesine yardımcı olmaktadır.
Dr. Hüseyin Nazlikul, M.D., PhD., "Hastalıklar tek bir faktörün etkisiyle ortaya çıkmaz, birçok faktör biraya geldiğinde hastalık ortaya çıkar" açıklamasında bulunmuştur.
Nazlıkul; modern çağda ortaya çıkan hastalıkların katkılı gıdalar, iklim değişikliği ve ağır metaller gibi çeşitli nedenlerin de bu hastalıkların ortaya çıkmasında önemli rol oynadığını savunmaktadır.