Huzursuz bacak sendromu, hastanın bacaklarında hissettiği, ancak tam olarak tarif edemediği, rahatsız edici, garip bir his nedeniyle uyumamasıyla sonuçlanan bir sendromdur. Hastalar, genellikle istirahat halinde hissedilen bu garip hissi yakınlarına ve hekimlerine anlatamamaktan yakınırlar. Zira ağrı olarak adlandırılamayan bu his, zaman zaman karıncalanma, uyuşma, bacakta çekilme olarak tarif edilir. Bazı hastalar da bu hissi “Bacaklarım sıkılıyor” diyerek ifade etmeye çalışırlar. Hastalar bu histen ancak bacaklarını hareket ettirerek kurtulurlar. Hareket sonrasında bir müddet rahatlayan hasta, en fazla birkaç dakika sonra tekrar aynı hissi yaşar.
Hastalar, bacaklarındaki huzursuzluk nedeniyle akşamları televizyon seyredemez, arkadaş ziyaretlerine gidemez ve en önemlisi yatağa gittiklerinde bu garip his hastayı sürekli hareket etmek zorunda bıraktığı için uyuyamazlar. Birçok hasta uykuya dalamadığı için yataktan çıkıp dolaşmak zorunda kalır. Hastalar aynı hissi gece yarısı uyandıklarında da yaşarlar ve tekrar uykuya dalmakta güçlük çekerler. Yapılan araştırmalar, hastalığın temelinde nadir de olsa demir-magnezyum eksikliği, üremi, dolaşım bozukluğu ve diyabet gibi nedenler yattığını ama neredeyse yüzde 60 oranında idiyopatik (sebebi belirsiz) olarak ortaya çıktığını göstermiştir.
Son zamanlarda sendromun çoğunlukla bacakları etkilese de, nadir de olsa kollara da vurabileceği ortaya çıkmıştır. Bu gelişmenin ardından sendromun adı “huzursuz kol ve bacak sendromu” olarak değiştirilmiştir.
Peki hareket halinde hissedilmeyen bir sorun nasıl olur da dinlenme anında ortaya çıkar? Bu soruya şöyle cevap verilebilir: Dokuların kanlanması her ne kadar atardamar ile sağlansa da ona komut veren yapı otonom sinir sisteminin sempatik ayağıdır. Çoğunlukla “Toraks” bölgesinde ortaya çıkan sinirlerin uyarılması sendromun ortaya çıkmasını kolaylaştırmakta ve hastalığın kronikleşmesine neden olmaktadır. Manuel terapi ve nöralterapi kombinasyonları ile yüz güldürücü tedavi sonuçlarına ulaşılan huzursuz kol ve bacak sendromunda sempatik yüklenme çok önemlidir.