Besinler bağırsağa ulaşmadan önce midede sindirilir ve homojenize edilir. Oluşan kimus incebağırsağa iletilir. Anatomik olarak 4-5 m uzunluğunda olan incebağırsak üç bölüme ayrılır: duodenum (pankreas ve safra salgıları buraya gelmektedir), jejunum ve ileum. Bundan sonra da kalınbağırsağa geçiş olur.
İncebağırsağın görevi mideden gelen kimusu pankreas ve safrakesesi sıvıları ile sindirmek ve yapıtaşı olan elektrolit, vitamin, karbonhidrat, protein ve yağların emilimini sağlamaktır. Alınan besinler organizmada incebağırsak emilim yolu ile kan dolaşımına girer.
İncebağırsak boru şeklindedir ve içi mukozal yapıdadır; düz kas katmanından oluşur ve peristaltik (dalga benzeri) hareketlerle kimusu bağırsak duvarı boyunca ilerletir. Böylece kimus sürekli karıştırılarak kolona doğru taşınır.
İncebağırsak mukozası optimum besin emilimini sağlamak için özel bir biçimde oluşmuştur. Sirküler mukozal katlar üzerinde, kerckring denen çıkıntılar ve milyonlarca parmak şeklinde veya klasik 1 mm olan epitel (farklı özellik ve görevlere sahip hücrelerin bir araya gelip farklı görevler üstlenmiş olan dokuların oluşması) tabakalı mikroskobik çıkıntılar (mikrovillusları) vardır. Sağlıklı bir bağırsakta bağırsak epitel hücreleri birbirine sıkı sıkı bağlanmış şekildedir; böylece bu hücreler arasında bağırsak lümenine yabancı madde veya mikroorganizmaların kontrolsüzce girmesi engellenmiş olur.
Kaynak : Dr. Hüseyin Nazlıkul, "Duygusal Beyin: Bağırsak" kitabı.