Doğada, nasıl ki “gece-gündüz”, “soğuk-sıcak”, “acı-tatlı” gibi zıtlıklar dengesi varsa, insan vücudunda da böyle zıtlıklardan oluşan bir denge sistemi vardır. Bu sisteme “yin” ve “yang” dengesi veya diğer bir adıyla vejetatif sinir sistemi denir. Sağlıklı kimselerde bu denge yerindedir. Bu denge bozulmaya başladıkça rahatsızlık ortaya çıkmaya başlar. İleri derecesi, hastalık dediğimiz bozulmadır.
İnsan sağlığı üzerinde etkili olan onbinlerce neden vardır buna bir kaç örnek verilebilir; kullandığımız kimyasal ilaçlar, beslenme hataları, fast-food tarzı ayakta ve hızlı beslenme, stres, gerilim, öfke, zor hayat şartları, hareket azlığı, suni gıdalar ve katkı maddeleri, sigara ve alkol gibi zararlı maddeler, aşırı sıcak ve soğuklar, cereyanda kalma, hava kirliliği, rutubetli ortam, tuvalet alışkanlığı bozukluğu, Elektrosmog olarak bilinen elektriksel kirlenme, çevre kirliliği ve giydiğimiz elbisler dahi hep bu dengeyi bozan sebeplerdendir.
Hastalıklar birden bire ortaya çıkmaz. Çoğuz kez altta yatan pek çok küçük olumsuz uyarı ve başlangıçta sizi zorlamayan ya da farkında olmadığınız toksin yükünden kaynaklanmaktadır. Tamamlayıcı tıpta, bedene tek tek organların toplamından oluşan bir organizma olarak bakılmaz. Çünkü bütünlük ve regülasyon yaklaşımında organların tek tek sorunsuz olmasının yanı sıra birbiriyle olan ilişkisi, bedenin enerjisi, kişinin psikolojik ve toplumsal durumu da önemlidir.
Bu bütüncül yaklaşım, aynı zamanda bir sağlık güçlendirilmesidir. Burada asıl amaç, hastalıkla mücadeleden çok insanın sürekli sağlıklı kalması ve hastalanmaması için bedeni desteklemektir.