Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi peynir doktorlar tarafından genelde yüksek oranda kalsiyum içerdiği için tavsiye edilir. Halk arasında peynirin kalsiyum için çok önemli bir besin olduğu her fırsatta tekrar edilmektedir. Hatta doktorlar da kemik erimesine karşı bol bol peynir tüketilmesini tavsiye eder. Peki peynir gerçekten de vücuda kalsiyum sağlar mı? Durum pek de öyle değil.
İşte Dr. Hüseyin Nazlıkul'un açıklamaları :
Dr. Hüseyin Nazlikul, peynir yendiğinde hücrelerde meydana gelen metabolik olaylar sırasında fazla asit miktarının oluştuğunu ve bu asidi atmak için aşırı derecede kalsiyuma ve alkali özellik taşıyan minerallere ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
Bu da demek oluyor ki peynirle kalsiyum alınıyor fakat bu kalsiyumun çok daha fazlası peynirin sebep olduğu asitleşmeyle vücuttan atılır. Yani asitle birlikte kalsiyum da dışarı atılmış olur.
Günümüzde çok sık görülen osteoporoz yani halk arasında bilinen adıyla kemik erimesinin sebebi, kalsiyumdan fakir beslenmekten ziyade vücudun kaybettiği kalsiyumdur. Yani peynirin kemik erimesini önlediği görüşü yanlıştır.
Dr. Hüseyin Nazlikul, peynirin kemik erimesini önlemediğini vurgularken peynirin vücuttaki kronik enfeksiyonları daha kolay ortaya çıkardığını açıkladı.
Peynirin vücutta yarattığı ikinci önemli tehlike kronik enfeksiyonları daha kolay ortaya çıkarmasına sebep olmasıdır. Çünkü peynirin yol açtığı kan ve doku asitleşmesi bağışıklık sistemini zayıflatır.
Peynirle ilgili olan üçüncü tehlike ise tyramin isimli bir madde içermesidir. Bu madde normalde monoaminooksidaz enzimi tarafından yok edilir. Fakat bazı ilaçlar (örneğin tranlcyromin içeren depresyon ilaçları) monoaminooksidazı frenler. Böylece peynirdeki tyramin vücutta birikerek tansiyona sebep olur.