Kronik pelvik ağrıda nöralterapinin etkinliği

Nöralterapi ve tamamlayıcı tıp alanında yayın yapan Türkiye'nin ilk dergisi BARNAT'ta 'Kronik pelvik ağrıda nöralterapinin etkinliği' isimli bir makale yayımlandı.

Prostatit tablolarının birbirine dönüşme özelliği vardır, özellikle akut bakteriyel prostatit hastalarının % 10 kadarında kronik bakteriyel prostatit gelişmesi, yine kronik bakteriyel prostatit hastalarının yaklaşık %10 unda kronik pelvik ağrı sendromuna dönüşüm olması tedavi başarısını etkilemektedir.

Amerikan Ulusal Sağlık Kurumu (NIH) tarafından 1999 yılından itibaren akut bakteriyel prostatit, kronik bakteriyel prostatit, kronik pelvik ağrı sendromu ve asemptomatik enflamatuar prostatit olmak üzere dört gruba ayrılmıştır.

Tanımlanan prostatitler içinde en sık (%95) kronik pelvik ağrı sendromu (KPAS) gözlenmektedir. KPAS'da etyoloji tam ortaya konamamıştır ve etkin tedavi yapılamamaktadır. Bu hastalarda nöralterapi ve bütüncül yaklaşımla çözüm bulunabilmektedir.

Özet
‘Kronik prostatit/ Kronik pelvik ağrı sendromu‘ (KPAS) adıyla bilinen klinik tablo %8.2 prevalansı ile toplumda iskemik kalp hastalığı ve diyabet kadar yaygın bir durumdur. KPAS da etyoloji tam ortaya konamamıştır ve etkin tedavi yapılamamaktadır. Bu yazıda nöralterapi ile başarı ile tedavi edilen diğer tedavilere dirençli kronik pelvik ağrılı bir hasta sunulmuştur.