Magnezyum nedir? Magnezyum eksikliği neden olur?

Magnezyum, bedendeki 300'den fazla enzimatik reaksiyonda kofaktör olarak rol oynayan çeşitli gıdalarda ve dünyanın doğal oluşumlarında bulunan bir mineraldir.

Protein ve nükleik asit sentezinde, hücre yapısında ve siklusunda, mitokondri bütünlüğünde, hücre membran stabilitesinde, iyon transportunda çok önemli rol oynar. İnsan bedeninde 25 gram magnezyum vardır ve bunun yüzde 99'luk kısmı kıkırdak gibi yumuşak dokularda ve kemikte bulunur, kanda tespit edilen çok küçük bir kısmıdır.

Serum magnezyum seviyesinde hafif bir düşüş bile magnezyumun rol aldığı enzimatik süreçlerde ve dolayısıyla bunlara bağlı fonksiyonlarda bozulmaya neden olur.

Magnezyumun günlük alınması gereken minumum miktarı erkeklerde 400 mg, kadınlarda 310 mg'dır. Doğal magnezyum kaynakları koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahıl ürünleri, kuruyemişler, bazı meyvelerdir.

Magnezyum eksikliği neden olur?
Toprağın yanlış ziraii uygulamalar sonucunda yetersiz magnezyum içermesi ve modern diyetlerde aşırı işlenmiş gıdaların çok fazla kullanılması, tüketilen gıdaların yeterince magnezyum içermesine engel oluşturur.

Bağırsak parazitleri, kandida ve vücuttaki microbiotayı oluşturan diğer bakteri ve mantarlar toplam alınan magnezyumun büyük bir kısmını kullanırlar, bunun için de bedenle rekabete girerler.

Dolayısıyla bedenin magnezyuma bağlı hayati fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için takviye kullanması gerekebilir. Bu takviyelerin en yaygın kullanılanları Mg Glisinat, Mg Taurate, Mg Threonat, Mg Sitrat'tır.