Mesleki kas iskelet sistemi sorunlarının çözümüne manuel terapinin ve pilatesin etkisinin belirlenmesi

Sidal KEÇECİ, Zehra YILDIZ / Barnat'ta yayınlanan araştırma makalesi

Özet

Bu çalışma mesleğe bağlı kas iskelet sistemi problemi gelişen kişilerde manuel terapi, egzersiz ve pilatesin, ağrı, kas gücü ve eklem hareket açıklığı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Manuel terapi ile ev egzersizi, reformer pilates ve manuel terapi ile reformer pilates olmak üzere üç grup oluşturulmuştur. Her bir grup için tedavi öncesi ve sonrası kas ağrıları, kas gücü, manuel kas testi ve eklem hareket açıklığı değerlendirilmiştir. Gruptaki kişilerin ağrılarında azalma, kas gücünde artma, eklem hareket açıklıklarında iyileşme görülmüştür. Gruplara ait tüm değişkenlerde özellikle manuel terapi ile pilates grubunda istatistiksel olarak anlamlı iyileşme görülmüştür.

Giriş

Çalışma hayatında ağır çalışma şartları, iş alışkanlıkları, uygunsuz postural duruş ve düzenlemeler mesleki sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Mesleki sağlık problemlerinin en önemlilerinden biri mesleki kas iskelet sorunlarıdır. Bu sorunun nedenleri ise çalışanların işyerlerinde yaptığı sürekli tekrarlamalı işler ile işin yapılış şartlarının ergonomik olmayışıdır. Bu durum, çalışanın kas ve eklemlerinde ağrıya ve hareket kısıtlılığına neden olurken aynı zamanda kişinin işten geri kalması sonucunu doğurmaktadır (1-4). Günümüzde de mesleğe bağlı oluşan hastalıklar içinde en sık olarak kas iskelet sistemi rahatsızlıkları görülmektedir. Öyle ki mesleki kas iskelet sistemi hastalıkları (MKİH) işe bağlı oluşan hastalıkların %50 sini oluşturur (3, 5). Mesleki kas iskelet sistemi hastalığı, tendon, sinir, kas ve ligaman gibi dokularda harabiyet oluşmasıyla görülen hastalıklardır. Bu hastalığa genel olarak kişinin yanlış postüral duruşu, çalışanın iş sırasında kaslarına binen orantısız yük, kişinin bulunduğu ortamın uygun olmayan sıcaklığı, ergonomik olarak uygunsuzluk ve kişinin sürekli olarak titreşime maruz kalması neden olmaktadır. Dolayısıyla MKİH oranını yüksek olup, her çalışan potansiyel bir risk taşımaktadır. Türkiye’de, mesleki kas iskelet sistemi hastalıklarına, diğer mesleki hastalıklara nazaran daha çok yer verilmiş olduğu halde tanısı konulmuş tüm meslek hastalıkları içerisinde mesleki kas iskelet sistemi hastalıkları ile ilgili tanıların çok sık rastlanılmadığı dikkat çekmiştir.

Kas iskelet sistemi hastalıklarının mesleki mi çevresel faktörlerden mi kaynaklandığı araştırılmamaktadır (6). Bu hastalıkları ortadan kaldırmak ya da azaltmak amacıyla ilaç tedavisi, manuel terapi, bazı egzersizler, pilates ve ameliyat gibi yöntemler uygulanmaktadır. Manuel terapi, eklem ve kaslardaki problemini gidererek bunların normal fonksiyonuna dönmesi sağlarken pilates ile kasların daha kuvvetli ve esnek bir yapıya kavuşturularak daha dayanıklı ve sağlıklı bir kas iskelet sistemi oluşturur (6-8). Bu çalışma, MKİH problemi gelişen kişilerde manuel terapi, egzersiz ve pilatesin ağrı, kas gücü ve eklem hareket açıklığı üzerindeki etkisini görmek amacıyla yapılmıştır. 

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.