Mide nasıl hasta olur?

Dr. Hüseyin Nazlikul, M.D., PhD., “Unuttuğum Bedenim” isimli kitabında Midenin hasta olmasına sebep olan etkenleri açıkladı.

Midenin iç yüzeyi, bu organın kendi kendini sindirmesini önleyen koruyucu bir sümük tabakası ile kaplıdır. Sürekli olarak rahatsız eden ve artmış bir hidroklorik asit üretimine yol açan etkenler, mukoza tabakasına zarar verebilirler. Bu aşamayı, akut iltihaplanma ya da nedenler ortadan kaldırılmadığında ise kronik iltihaplanma takip eder. Akut bir mide mukozası iltihabı, bozuk yiyecekler, çeşitli ilaçlar (aspirin örneğinde olduğu gibi salisilik asit içeren ağrı kesiciler, kortizon), alkol veya diğer hastalıkların ya da yaralanmaların sonucunda ortaya çıkabilir. Mide iltihabı kendini, karnın üst kısmında belirsiz bir rahatsızlık hissi veya bulantı ve kusma ile gösterir.

Belli ilaçların uzun süreli olarak kullanılması zorunlu olduğunda ve stres, sigara, yanlış beslenme veya diğer etkenler gibi başka faktörler de olaya eklendiğinde iltihap kronikleşebilir. Bunun sonucunda mide mukozası görevlerini yerine getiremeyecek derecede büzüşür.

Mide mukozasının iltihabı, Helicobacter pylori bakterisine de bağlı olabilir. Bu bakteri birçok yiyeceğin üzerinde bulunabilir. Yalnızca midenin asit ortamına dayanıklı olmakla kalmaz, aynı zamanda midenin asit üretimini sürekli uyararak mide mukozasını kesintisiz olarak tahrişe maruz bırakır. Başka sebepleri de olan mide ülserinin oluşumunda da bu bakterinin etkisi vardır.

İltihaplar veya ülserler yıllarca tedavi edilmedikleri takdirde hiçbir zaman tam olarak iyileşmezler ve mukoza hücrelerinin dejenere olmasına yol açarak oluşan tabloyu kansere dönüştürürler. Hedefe yönelik bir beslenme tedavisi ile iltihaplarının iyileşmesi desteklenebilir ve hastalığın geç etkileri önlenebilir.