Nöralterapi’de Anamnezin (Öykü Almanın) Yeri ve Önemi

Nöralterapide hastadan alınan anamnez (hastalık öyküsü) bazı yönleriyle farklılıklar gösterir.

Bu kapsamda alınan genel anamneze ek olarak, kişiyi nöralterapi yaklaşımı ile değerlendirecek özel bir öykü alma zorunluluğu vardır.

Çünkü hastalığın ortaya çıkışı ile aynı zamana denk gelen olaylar arasındaki zamansal ilişki çok önemlidir. Zamansal bağlantıyı kurabilmek için, hastalığın başlangıcı ile aynı dönemde yaşanan olayları tespit etmek amacıyla, aşağıdaki sorgulamanın ayrıntılı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında sadece geçirilmiş hastalıklardan söz etmek yetmez; o hastalıktan sonra ortaya çıkan, ağırlaşan bulgular varsa onların da doktorla paylaşılması tedavinin başarısı için çok önemlidir.

Cerrahi girişiler : Geçirilen bir ameliyat veya diş tedavisi sonrası hastada ortaya çıkan değişiklikler nelerdir? Bunların hastalığın ortaya çıkması ile bir bağlantısı var mıdır?

Travmalar : Yakınmaların ortaya çıkışından önce bir travmanın söz konusu olup olmadığı sorgulanmalıdır. Bu travma lokal olarak vücudun herhangi bir yerinde olabileceği gibi, yaygın da olabilir. Buna örnek olarak, şişlik ve distorsiyon verilebilir. 

Geçirilmiş olan hastalıklar : Yakınmaların ortaya çıkması ile ilgili olabilecek önceden geçirilmiş bir hastalık, kullanılan antibiyotik veya ilaç suistimali söz konusu mu?

Duygusal yoğunlaşmalar ve travmalar : Yakınmaların ortaya çıkması, geçirilen bir duygu yoğunluğundan sonra mı meydana gelmiş? Stres, yas, hüzün, sıkıntı ve öfke ne zamandan beri mevcut?

Dr. Hüseyin Nazlikul, M.D., PhD.