Omuz sıkışma sendromlu hastalarda nöralterapinin etkinliği

Tamamlayıcı Tıp ve Nöralterapi alanında yayın yapan BARNAT'ta, 'Omuz sıkışma sendromlu hastalarda nöralterapi etkinliğinin değerlendirilmesi: Ön çalışma' başlıklı bir araştırma makalesi yayımladı. İşte o makale...

Omuz ağrısı sık görülen kas iskelet sistemi sorunları içinde 3. sırada gelir, en sık nedeni ise omuz sıkışma sendromudur.

Omuz sıkışma sendromu, rotator manşon kaslarının subakromiyal aralıkta özellikle omuz öne fleksiyonunda ve iç rotasyonunda sıkışmasıyla meydana gelir. Hastalarda ağrı genelde öne fleksiyon ve abdüksiyon hareketlerini içeren başüstü aktivitelerle ortaya çıkar. Gece omuz üstüne yatmakla artan ağrı semptomlar arasındadır.

Omuz sıkışma sendromu tedavisinde amaç, ağrıyı rahatlatmak ve fonksiyonel bozukluğu gidermektir. Hastalığın evresine göre tedavi seçilir. Erken evrelerde fizik tedavi modaliteleri, omuz ve skapular stabilizatör kasları kuvvetlendirmeye yönelik egzersizler, non-steroid antiinflamatuar ilaçlar, akupunktur, eklem içi veya subakromiyal hyalüronik asit ve kortikosteroid enjeksiyonları nonoperatif tedaviler arasında iken ileri evrelerde cerrahi endikedir.

Özet

Giriş: Omuz ağrıları sık görülen kas iskelet sistemi bozukluklarında üst sıralarda yer alır. En sık nedeni omuz sıkışma sendromudur. Rotator manşon kasları subakromiyal aralıkta öne fleksiyon ve abduksiyon hareketleri ile sıkışır. Tedavide amaç ağrıyı azaltmak ve fonksiyonelliği artırmaktır. Nöralterapi ağrılı kas iskelet sistemi sorunları dahil birçok fonksiyon bozukluğunda lokal anestezikler yardımıyla uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir.
Materyal-method: Çalışmaya 25-65 yaş arası 6 aydan uzun süren omuz ağrısı bulunan ve Manyetik rezonans görüntüleme ile omuz sıkışma sendromu tanısı doğrulanmış 15 hasta dahil edildi. Lokal, segmental enjeksiyonlar ve omuz çevresi kasların tetik nokta enjeksiyonları 4 seans haftada 1 seans şeklinde aynı araştırmacı tarafından uygulandı.

Bulgular: Hastaların tedavi sonrası 1. ay kontrollerinde ağrı skorları ve QuickDASH skorlarında anlamlı düzelme saptandı.

Sonuç: Nöralterapi uygulaması omuz sıkışma sendromlu hastalarda güvenli ve etkin bir tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir.