Prebiyotikler nedir, faydaları nelerdir?

Dr. Hüseyin Nazlikul,  Dr. Tijen Acarkan ile birlikte yazdığı "Güzel, Mutlu ve Sağlıklı: Holistik Beslenmeyi Keşfet" kitabında Prebiyotiklerin faydalarını açıkladı.

Prebiyotikler bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin sayısını, aktivitesini artıran, sindirilemeyen ancak bağırsakta fermente olan, aynı zamanda konağın sağlığını da iyileştiren karbonhidratlardır. Yapılan araştırmalar bu karbonhidratların, probiyotik bakterilerin çoğalmasını sağladıklarını göstermiştir. 

Probiyotiklerin etkili olabilmesi için bağırsağa, değişime uğramadan ve canlı olarak ulaşması gerekir. Prebiyotikler, üst gastrointestinal sistemde sindirilemedikleri için probiyotiklerin mukozaya taşınmasını sağlarlar. Probiyotikler ince bağırsak üzerinde daha çok etkiliyken, prebiyotikler özel olarak kalınbağırsaktaki flora üzerinde etki ederler.

Besinler ile alınan, mide ve ince bağırsakta daha önce sindirilemeyen prebiyotikler bağırsak florası tarafından fermente edilir ve açığa çıkan metabolitler flora bakterileri için enerji kaynağı oluşturur. Prebiyotiklerin fermantasyonu ile açığa çıkan ürünler ayrıca konak için de yararlıdır.