Peki romatizma tam olarak nasıl bir hastalıktır? Dr. Hüseyin Nazlıkul, "Neden Yanlış Yaşıyoruz?" kitabında Romatizma hastalığının detaylarını anlattı.
Romatizma kas, kiriş, mafsal, kemik ve sinirlerde görülen, kuvvetsizlik ve ağrıya neden olan hastalıkların tümüne verilen addır. Kısaca vücudumuzun hareket etmesini sağlayan kaslar, kemikler, eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlarda ön planda ağrı ve hareket kısıtlılığına bazen de şişlik ve şekil bozukluğuna neden olan hastalıklara genel olarak romatizma adı verilmektedir.
Romatizma tek bir hastalığı temsil etmez. İki yüze yakın hastalık bu sınıfa girer : İltihaplı romatizmalar (Romatoit artrit, Still Hastalığı, Sistemik Lupus Eritematozis, Skleroderma, Polimiyozit, Dermatomyozit, Behçet hastalığı ve diğer vaskülitler, Spondilitle birlikte olan artritler), kuru romatizmalar, mikrobik ajanlara bağlı olanlar, metabololik ve endokrin hastalıklara bağlı olanlar, tümörlerle beraber olan romatizmal hastalıklar, sinir sistemi hastalıkları, eklem dışı romatizmalar ve sınıflandırılamayanlar.
Eklem romatizmaları arasında en sık görülenleri osteoartrit, romatoit artrit ve yumuşak doku romatizmalarıdır. Kalıtsal özellikler bazılarında önem taşır.