Serbest radikale bağlı hastalıklar

Dr. Hüseyin Nazlıkul, "Hayatı Keşfet - Anti Aging Yaşam Kılavuzu" kitabında Serbest radikal hastalıklarını anlattı.

Serbest radikaller vücudun hastalıklara karşı direncini vücudu saran organizmaları yok ederek artırır. Buna karşın fazla üretildiğinde vücuttaki bazı yerlerde hasara neden olarak hastalıklara yol açar. Serbest radikal reaksiyonlarının neden olduğu hastalıklarda giderek bir artış olmaktadır. 

Serbest radikal hastalıklarına birkaç örnek : 

Yangı : Yangı sırasında serbest radikallerden çıkan oksijen, lökositler salınır. Bu işlem çoğunlukla koruyucu olmasına rağmen, kontrolsüz olursa zarar verir.

Mikropların Öldürülmesi : Vücutta sayısı artan mikroplar, lökositlerin fagolizozomları tarafından öldürülüp sindirilir. Bu sırada reaktif süperoksitler ve hidroksil radikalleri oksidatif reaksiyonlar sonucu oluşur. Bu işlemler milisaniye'lik kısa sürelerde olmasına rağmen kontrolsüz gerçekleştirildiklerinde toksik ve zarar vericidirler.

Oksijen ve Diğer Gazların Toksisiteleri : Yüksek oksijen ve diğer gazlar maruz kalındığında canlılar için zararlı hatta bazı durumlarda öldürücüdür. Oksijenin hasara neden olan etkileri oksijen oluşturan serbest radikallerin ya da diğer serbest radikal ara ürünlerinin hücre membranı gibi hücresel komponentlerini okside etmesindendir. 

Yaşlanma : Denham Harman tarafından ortaya atılan serbest radikal teorisine göre normal yaşlanma, aerobik metabolizma sırasında oluşan serbest radikallerin dokularda birikmesi sonucu oluşan hasarlar nedeniyle olmaktadır. 

Radyasyon : Canlı hücrelerin temel bileşeni olan su, iyonize radyasyona maruz bırakıldığında (x-ışını ya da gamma ışını gibi) hidroksil radikali oluşacaktır. Bu hidroksil radikalleri DNA  ve hücre membranının hasarından sorumludurlar.

Arterosklerozis : Düşük yoğunluklu lipoproteinlerin (LDL) peroksidasyonunun arterosklerozis hastalığına karıştığı bilinmektedir. Bu kan damarlarındaki daralma, arteriyel kan basıncının düşmesine ve hastalığın diğer belirtilerinin oluşmasına neden olur.