Keten yağı ve tohumu adeta gençlik iksiridir!
5-10 bin yıldır gıda olarak da kullanılan keten bitkisinin, etkili bir gençlik, sağılk ve güzellik kaynağı olduğu bilinmektedir. Geleneksel olarak ketenin kolesterol düşürücü, felç, kanser, unutkanlık önleyici, bağırsak çalıştırıcı ve temizleyici etkisi vardır. Keten tohumunu salataların üzerine serpiştirmek veya günde 1 çorba kaşğı keten yağı tüketmek çok faydalıdır.
Keten tohumunun sağlık açısından pek çok yararı vardır. Yüksek oranda lif, Omega-3, Omega-6 yağ asitleri, protein, B12 vitamini, mineral ve aminoasit içeren keten tohumu, Anadolu'nun hemen hemen her yerinde yetişmesine rağmen layık olduğu ilgiyi pek de görebilmiş değildir.
Uzmanlara göre, sağlık açısından ketenin özellikle tohumları ve yağı faydalıdır. Keten tohumunun özellikle mide-bağırsak sistemindeki sorunlara iyi geldiği ve içerdiği yüksek oranda Omega-3 yağ asitleri sayesinde, adeta bir şifa kaynağı olduğu bilinmektedir. Keten tohumunun adeta bir somon balığı kadar Omega-3 içerdiğini belirten uzmanlar, bu yağların özellikle kalp sağlığı açısından önemli olduğunu belirtiyorlar. Keten tohumu içeren gıda takviyeleriyle kandaki kolesterol düzeylerinde de düşme gözlenmiştir. Klinik çalışmalarda keten tohumu destekli gıdaların kanser ve lupus nefriti gibi hastalıklarda da olulu etki yarattığı görülmüştür. Keten tohumu, kalp-damar hastalıklarını önlediği gibi eklem romatizmasına karşı da etkilidir. Bunun keten tohumunda yüksek oranda bulunan linolenik asitten kaynaklandığı sanılmaktadır.
Keten tohumu zayıflatır
Keten tohumunun kadınlar için en cazip özelliği ise zayıflatıcı etkisinin olmasıdır. Tokluk hissi yaratarak kişinin daha az yemek yemesini sağlar. Zayıflatıcı özelliği, içerdiği Omega-3 yağ asitlerinden kaynaklanmaktadır. Günde 1 yemek kaşğı alındığında ayda ortalama 1,5-2 kilo verilebilir. Ancak bu, kişiden kişiye değişir.
Keten'in faydaları :