Yaşlanma ve hastalanma nedenlerinin başında gelen stres gelmektedir. Kronik stres yüklenmeleri, böbreküstü bezlerini uyararak gittikçe daha yüksek dereceli kortizol salgılanmasına neden olur. Kortizol hafızamızdaki bilinç merkezine ve konsantrasyon merkezine zararlı bir şekilde etki eder. Sinir hücrelerini harap eder. Bunun sonucunda depresyon, hafıza kaybı, enerji azalması, uyku bozukluğu ve cinsel sorunlar ortaya çıkar. Sağlıklı olmak için kronik stresten uzak bir hayat sürmeliyiz.
Stresin bedenimizin bağışıklık (immün) sistemi kapasitesi üzerinde doğrudan olumsuz bir etkisi vardır. Stresle mücadele etmesini bilen insanlar yaşamı yönlendirirken çok fazla sarsılmazlar. Stresle mücadele etmekten yoksun insanlar ise bunun bedelini ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklarla öderler. Bu yüzden maruz kaldığımız stresleri biriktirmemeli, bedensel faaliyetlerde bulunarak bedeni ve ruhsal durumumuzu sakinleştirerek stresi kontrol altına almalıyız.
Stresi kontrol altına almak için düzenli egzersiz yapmak, gevşeme egzersizlerine önem vermek, gerektiğinde ginseng, sarı kantaron ve kava kava gibi anti stres ve moral bitkilerinden yararlanmak ve bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek için vücudun stres sırasında artan vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde beslenmeye dikkat etmek gerekir.