Dr. Hüseyin Nazlıkul, "Neden Yanlış Yaşıyoruz" kitabında hipertansiyon hastalarında görülen tipik davranışları açıkladı.
Aşağıdaki ifadeler sizin için tipik mi?
"Her şey için hazır olmalıydım." "Sonunda her şey benim üstüme kaldı." "Bunu başarmak zorundayım." "Kise beni durduramayacak."
Eğer sıklıkla buna benzer kendinizle mücadele ve sabretme dönemleri geçiriyorsanız, tipik bir hipertansiyonlu karakteri taşıdığınız söylenebilir.
Davranış görüşüne göre kalıcı agresyon (saldırganlık) ve beklenti duyguları vejetatif sinir sistemi üzerine etki ederler ve hormon salgılanması kan damarlarımız üzerinde gerginliği artırarak kan basıncını yükseltir.
Tipik bir hipertansiyon hastası yalnızca normalden fazla agresif olmakla kalmaz, yemeklerde de tipik davranışlar gösterir :
- Genellikle yemek yerken gözü saattedir, yemek zamanında tam olarak gevşeyemez.
- İsteksiz ve bilinçsizce yemek yer. Yemek yedikten iki saat sonra, öğle yemeğinde ne yediği sorulduğunda genellikle yanıt veremez - beslenme onun için aklında tutmasını gerektirecek kadar fazla anlam taşımaz. Ticari randevular, hipertansiyon hastası için duyusal haz ve zevklerden daha önemlidirler.
- Beynindeki tat merkezine ancak tatlı ve yağlı yiyecekler hitap edebildiğinden tatlı ve yağlı yiyecekleri tercih eder. Yemeklerin ince farklılıklarını algılayamaz.
- Fazla alkol tüketir.