Uyku apnesinde cerrahi tedavi yöntemleri

Uyku apnesi tanısı konulan bir hastaya ilk öneri yaşam tarzını değiştirmesi ve CPAP kullanmasıdır.

Dr. Hüseyin Nazlikul, M.D., PhD. "Uykunun Sihirli Gücü: ve Tehlikeli Ninni Elektrosmog" isimli kitabında, uyku apnesi tedavilerini anlattı.

CPAP (Continous Positive Airway Pressure), belirli bir düzeyde obstrüktif uyku hastalığı olan ve operasyonun yetersiz olacağı hastalarda hava yolunu gece boyunca sürekli açık tutan bir cihazdır. Ancak, eğer uyku apnesine neden olan tıkanıklık rahatlıkla düzeltilebilir konumdaysa cerrahi operasyon ilk seçenek olarak düşünülmelidir.

Cerrahi olarak uyku apnesini tetikleyen burun sorunlarının ortadan kaldırılması, yumuşak damağı ve bademciği de kapsayan uvulopalato-farengoplasti (UPPP) uygulamasını içerir. Dil kökünde problem varsa dil kökünü öne çeken veya küçülten teknikler de kullanılır. UPPP ameliyatları horlamayı yüzde 90, apneyi ise yüzde 50 dolaylarında azaltır.

Cerrahi müdahaleye dil kökü cerrahisi de eklenirse başarı şansı belirgin ölçüde artar. UPPP'de küçük dilin ve yumuşak damağın birer kısmı ile bademcikler alınır. Boğaz bölgesine aynı yüz gerdirme ameliyatında olduğu gibi bir gerdirme işlemi yapılarak dokuların titreşimi önlenir ve havanın geçişi kolaylaştırılır. Bir saat kadar süren ameliyatta en büyük sorun birkaç hafta süren boğaz ağrısı ile birkaç ay süren boğazda yabancı cisim hissidir.