Uyku-Bağırsak Bağlantısı

Dr. Hüseyin Nazlikul, "Duygusal Beyin: Bağırsak" isimli kitabında uyku ve bağırsak ilişkisi hakkında önemli bilgiler verdi.

Beyni etkileyen pek çok ilaç bağırsağı da etkilemektedir. Örneğin, bağırsak seratonin ile yüklüdür. Bedenimizdeki serotonin %80-95 bağırsaklarda üretilmektedir. Bunun yanı sıra dopaminin de yaklaşık %50'sinin bağırsaklarda üretildiği modern tıpta da kabul görmektedir. Serotonin, bağırsak peristaltik hareketlerinin (sindirim sistemindeki kasların dalgalı hareketleri) başlamasıyla ilişkilidir.

- İki beyin arasındaki ilişki detayları açığa çıktıkça insanların neden öyle davrandıkları ve hissettikleri daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır.

- Beyin ve bağırsak uyku saatlerimiz esnasında oluşan ritme çok benzer. İkisi de 90 dakikalık periyoda sahiptir.

- Beyin için bu yavaş dalga uykusuna karşılıktır ve rüyaların meydana geldiği hızlı göz hareketi (REM) periyodlarında kesilir.

- Bağırsak için 90 dakikalık devreler de yavaş kas kasılması dalgalarına karşılık gelir, fakat bunlar da REM aralıklarına benzer şekilde hızlı kas hareketinin kısa patlamalarıyla noktalanmıştır.

- Bu durum iki beynin de birbirini etkilemesinden olabilir mi? Cevap, muhtemelen evettir. REM uykusu, otonomik sinir sisteminde değişik bir aktivitenin bulunduğu bir uyku evresidir ve değişmiş kolon (kalınbağırsak) fonksiyonu da bu evreye eşlik eder.

- İncebağırsak ve kalınbağırsak problemleri olan hastaların anormal REM uykusu eğiliminde olduklarını da biliyoruz. Yetersiz uyku; İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve dispepsi olan hastalar, sabahları uykudan yorgun kalkmaktan şikayet eder. Hastalar derin uykudan uyandıktan sonra dahi yorgunluk ve tükenmişlik hissini bildirir.

- Anormal REM uykusu, IBS'yi ve dispepsiyi tedavi etmede etkili olduğu gösterilen anti depresan Amitriptilin'in düşük doz tedavisiyle azaltılmıştır.