Yara iyileşmesinde nöralterapi yaklaşımı

Bilimsel Nöralterapi ve Regülasyon Derneği (BNR) tarafından hayata geçirilen BARNAT Dergisi'nde yara iyileşmesinde nöralterapi yaklaşımı konusu ele alındı.

Yara ve yara iyileşmesi, hekimliğin en eski, en önemli ve en temel konularından biri olmuştur. Hekimlerin görevi, uygun müdahalenin ardından yaranın iyileşebilmesi için en iyi şartları sağlamak olmalıdır. Yara iyileşmesini etkileyen lokal ve sistemik faktörlerin yanında en önemli rol bağ dokusuna aittir. Bağ dokusu yara iyileşmesini sağlayan hücreleri barındırması ve iyileşmeyi sağlayan temel maddeye kaynaklık etmesi açısından çok önemlidir. Beden fonksiyonlarının normale döndürülmesi esasına dayalı bir tedavi yöntemi olarak nöralterapi ise bağ dokusu regülasyonunu sağlamak, kan ve lenfatik dolaşımı düzenlemek gibi farklı etki mekanizmaları ile yara iyileşmesine önemli katkı sunmaktadır.

Doku yaralanması, kompleks ve dinamik bir süreç olan iyileşme olayını başlatır. Yaralar, bu bölgede depolanan bağ dokusu matriksinde yer alan yeni hücrelerin oluşturduğu skar dokusu ile iyileşir. Yara iyileşmesi iç içe geçmiş 3 fazlı bir süreçtir. Bu süreçler içerisinde bağ dokusunun üstlendiği kompleks ve koordineli bir dizi olay sonucu kemotaksis, fagositoz ve neokollajenez oluşur. Ayrıca, yara iyileşmesi için hayati önem arzeden anjiogenez, epitelizasyon ve glukozaminoglikan/proteoglikan üretimi de gerçekleşir. Nöralterapi, bu iyileşme sürecini stimüle eden kolay ve etkin bir enjeksiyon tedavisi yöntemidir.

Nöralterapi (NT)

Hipoksik ve hasara uğramış dokuda; makrofajlar bakterileri ve hasar görmüş yapıları fagosite edemez, fibroblastlar yeni kollagen üretemez, bunun sonucunda da kronik/iyileşmeyen yara ortaya çıkar. Nöralterapi ile, ağrının azaltılması, doku perfüzyonu ve bağ dokusunun regülasyonu, yara iyileşmesinin hızlanması ve enfeksiyon proflaksisi sağlanır, patolojik nedbe doku gelişimi ve bozucu alan oluşumu engellenebilir.

Primer yaralarda Nöralterapi yaklaşımı; operasyon esnasında ya da yaralanmadan hemen sonra, sargı değişikliğinde, dikişlerin alınmasında ve kontrollerde intravenöz yolla ve yara kenarlarına uygulamalar şeklinde yapılır. Kronik yaralarda ise; alt ve üst ekstremite dolaşımını düzenleyici NT tedavi protokolleri, lokal uygulamalar, segment tedavileri, sempatik ganglion enjeksiyonları, sakral kanal enjeksiyonu, intravasküler enjeksiyonlar, bozucu alan araştırılması ve tedavisi, bağ dokusu temizliği (IV prokain-baz infüzyonu veya ağır metal temizliği), tetik nokta enjeksiyonları ve bağırsak florası düzenlenmesi şeklinde uygulanabilir.

Yazının devamını okumak için tıklayınız