Yaşlanma sürecinin beş aşaması

Dr. Hüseyin Nazlikul, M.D., PhD. "100 Yıl Yaşamak Mümkün - Anti Aging Kılavuzu" kitabında yaşlılık sürecini anlattı.

Bazı kişilerde biyolojik, bazılarında ise kronolojik yaşlanma hızlı ilerleyebilir. Çünkü her insanın yaşlanma sürecinde farklı toplumsal, sosyal, çevresel ve kültürel etkenler rol oynamaktadır.

1- Moleküler yaşlanma

Yaşlılıkta meydana gelen sağlıksız kolajen birikimi tendon, deri ve kan damarlarında sertleşmeye sebep olmaktadır. Kötü beslenme alışkanlığı, çevre kaynaklı zehirler (ağır metaller, kimyasallar) ve hatalı proteinler (örneğin karbonmonoksit-hemoglobin) bağ dokuda birikir ve sistemi donuk hale getirir. 

Modern toplumların beslenme alışkanlığının çoğunu oluşturan et, beyaz un ve şeker gibi besinlerin yıkım ürünleri asidik bir ortam oluşturmaktadır. Beden oluşan bu aşırı miktardaki asidik yıkım ürünlerini nötürlemek için yeterince baz üretememektedir. Sonuç olarak latent asidoz gelişir ve vücudumuzun bağ dokusu metabolik atıkları optimal şekilde arındıramaz. Beden ne kadar asidik ise hücre yaşlanması o kadar hızlı ilerlemektedir.

2- Hücresel yaşlanma

Hücresel metabolizmanın yavaşlaması sonucunda geri dönüşü olmayan değişimler ortaya çıkmaktadır. Hücre yaşlanması ile DA'dan gelen bilgi akışı kendini yenileyememektedir.

3- Doku ve organ yaşlanması

Yaşlanma ile beraber organlarda değişiklikler olmaktadır. Hücre işlevleri bozulmaktadır. Stresin artması ile birlikte sinir sisteminde de fonksiyon bozukluğu oluşmaktadır. Yaşlanma ile beraber vücudumuzdaki sıvı miktarı azalır ve yerini yıkım ürünleri alır. Aynı durum kaslar için de geçerlidir. Kas dokusu eriyip yerini yağ dokusuna bırakır.

4- Bireysel yaşlanma 

Bireysel yaşlanma canlılık etkinliklerinin ölümle sonuçlanacak biçimde azalması olarak tanımlanmıştır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte kalp, böbrek, akciğer gibi hayati organların ve bağışıklık ve dolaşım sistemlerinin fonksiyonlarında sürekli bir azalma söz konusu olur. Bu durum kişiler arasında büyük farklılık göstermektedir. Kimi insanda ileri kronolojik yaşa ulaşmasına rağmen yaşlılık belirtileri görülmezken, kiminde ise kronolojik yaşı genç olmasına rağmen ileri derecede yaşlılık belirtileri görülebilmektedir.

5- Toplumsal yaşlanma

Toplumların yaşlanma özellikleri kültürel, ekonomik, sosyal faktörler ve sağlık koşullarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.