İş hayatından, sosyal hayattan ve hatta özel hayattan kopmaya neden olur. Kişinin ruhsal ve zihinsel durumunda bozulmaya yol açar.
MEZOTERAPİ NE DEMEKTİR?
Mezoterapi bazı ilaçların, vitaminlerin, kan dolaşımını düzenleyen ve vücudu destekleyen maddelerin deri yoluyla vücuda verilmesidir. Burada derinin orta tabakası hedef alınır. Mezoterapi İlk olarak M. Pistor tarafından ağrı tedavisinde kullanılırken keşfedilmiştir. Aslında M. Pistor nöralterapisttir. Nöralterapi yaparken kullandığı prokain maddesine ek maddeler koyarak bölgesel tedaviler yapmıştır. O dönemden bugünlere kadar bu tedavi devam ettirilmektedir. M. Pistor Fransız asıllı olduğu için mezoterapi en çok Fransa’da kabul görmüştür. Fransa’da mezoterapi derneği kurulmuştur. Sonrasında İtalya’da ve bazı Avrupa ülkelerinde kullanılmıştır. Deri yoluyla yapılan bir tedavi olduğu için medikal estetik alanında oluşturduğu etkiler daha sonra farkedilmiş ve böylece kullanım alanı oldukça genişlemiştir. Günümüzde de her ne kadar en çok medikal estetik uygulaması olarak özellikle yüz, saç ve boyun bölgesinde kullanılsa da, ilk kullanım şeklinin ağrı tedavisi için olduğu unutulmamalıdır.
MEZOTERAPİ NE ZAMAN YAPILIR?
Mezoterapi günümüzde en çok medikal estetik uygulamaları alanında yani cilt gençleştirme, ciltteki renk değişikliklerini giderme, ince kırışıklıkları açmada, güneş lekelerinde, akne sonrası izlerde ve hatta bazen aktif aknelerde, bölgesel yağ yakma, saç miktarını arttırmada kullanılmaktadır. Mezoterapinin kas iskelet sistemindeki etkileri kayda değerdir. Özellikle bel, boyun, sırt ağrıları olan kişilerde (tanısı fıtık veya kireçlenme olan); omuz, diz, el bileği, dirsek, ayak bileği ağrıları çekenlerde; romatizmal eklem ağrısı olanlarda (genel vücut romatizması için olmamakla beraber bu ağrılı bölgelere yönelik); kırık –çatlak geçiren ve hala o bölgelerde hassasiyeti olan kişilerde; travma sonrası yumuşak doku ezilmesi yaşayanlarda; ağrının zaman zaman veya sürekli eşlik ettiği bölgesel kemik ve eklem şişliklerinde; nedeni bulunamayan göğüs ağrılarında; kemik erimesi sonrasında kemiklerinde çökmeye bağlı ağrısı olanlarda; bağları zedelenen kişilerde mezoterapi güvenle uygulanabilir. Sporcularda rehabilitasyonla beraber mezoterapi uygulanabilmektedir; doping yerine geçmez. Mezoterapinin ayrıca kadın doğum, dahiliye, göz, kulak burun boğaz ve diş hekimliği gibi branşlarda da kullanım alanı mevcuttur.
MEZOTERAPİDE NELER KULLANILIR?
Ağrılı durumlar için mezoterapide genel olarak; bazı ilaçlar, vitaminler ve dolaşım düzenleyici maddeler kullanılmaktadır. Bunlar deri yoluyla vücuda zerkedilmekte, genel vücut dolaşım sistemine önemsenmeyecek miktarlarda katılmakta ve böylece yan etkileri minimuma indirilmektedir. Kullanılan maddelerin bir kısmı serum fizyolojik ve distile su ile sulandırılmakta böylece o maddenin yan etkisi vücut için en düşük düzeye getirilmektedir. Ayrıca son yıllarda madde miktarının azaltılarak vücuda uygulanması ile tedavi etkinliğinin arttığına dair bilgiler bulunmaktadır. Yani mezoterapide düşük ve sulandırılmış dozlarda uygulanan maddeler ile o bölgede tedavi etkinliği arttırılmış olmaktadır.
MEZOTERAPİ NASIL ETKİ GÖSTERİR?
Etkisini, genelde ağrılı bölgedeki derinin, o bölge kan akımı ve iyileşmesini düzenlemesini sağlayarak göstermektedir. Derinin kendine ait çok önemli özellikleri ve fonksiyonları bulunmaktadır. Derinin üç tabakası mevcuttur. En üstteki tabaka zaman içinde dökülen tabakadır. En alttaki tabaka da yağ dokusuna bakan tabakadır. Mezoterapide önemli olan yani yaptığımız tedavinin etki gösterdiği kısım orta tabakadır. Bu tabakanın latince adı mezoderm olduğu için bu tedaviye mezoterapi denmiştir. Bu orta tabakada birçok damar ve sinir ağı ile dışarıdan gelen uyarıları algılayan almaçlar bulunmaktadır. Birçok kıl kökü ve ter bezi vardır. Bu bölgenin ayrıca kendine has, buraya verilen maddeleri yavaş şekilde dağıtma özelliği bulunur. Mezoterapide esas olarak bu orta tabakanın kendi özelliklerini devreye sokarak, verdiğimiz maddelere gösterdiği etkilerden faydalanılır.
MEZOTERAPİ ETKİSİNİ NE ZAMAN GÖSTERİR?
Mezoterapi ağrı kesici etkisini tedavi sırasında göstermeye başlar ve sonrasında bu etki birkaç gün ve bir hafta süre ile artarak devam eder. Etki gösterme süresi, tedavi uygulanan hastanın vücut iyileştirme kapasitesi ile de ilgilidir. Birkaç seans yaptıkça etkinin kalıcılığı artar. Tam iyileşme hastadan hastaya değişmekle birlikte, eğer hastanın tek bir bölgede ağrısı mevcutsa genel itibariyle birkaç seans sonunda iyileşme sağlanır. Özellikle hastanın 1. seans sonunda ağrısında azalma olmuşsa bu iyileşme sürecinin başladığını göstermektedir.
MEZOTERAPİ YAPILMA SIKLIĞI NEDİR?
Bu tedaviye net yanıtın anlaşılması için ortalama 3 seans yapılması uygundur. Seans sıklıkları 3 gün, 1 hafta ve 10 gün arasında değişmektedir. Seans sıklığı ve sayısına, hastanın ağrı ve fonksiyon durumuna göre, yaşına ve kronik hastalık durumuna göre karar verilir. Eğer hastanın ani başlayan ağrısı mevcutsa seans aralığı kısaltılır. Hasta her geldiğinde mutlaka muayene tekrar yapılmalı, ilk geliş muayenesi ile kıyaslanmalı ve ağrı düzeyi değerlendirilmelidir.
MEZOTERAPİ NASIL YAPILIR?
Mezoterapi yaparken 4 mm denilen çok küçük ve ince iğne uçları kullanılmaktadır. Bu iğne uçları mezoterapi tedavisi için geliştirilmiştir. Böylece hem uygulanacak deri bölgesinin daha alt kısmına geçilmemiş olur yani tedavi planlanan bölgeye uygulanmış olur; aynı zamanda hastanın bu işlemden duyduğu iğne acısı azaltılmış olur. Kuru ciltlerde tedavi sırasında ağrı artacağı için hastanın tedaviye gelmeden önce günlük su miktarını arttırması ve tedavi süresince de devam ettirmesi istenir.
MEZOTERAPİ KİMLERE YAPILIR ?
Mezoterapi birçok ağrılı durumda kullanılabilmektedir. Yaş grubu oldukça geniştir, 12 yaş üstü ve 80 yaş aralığında uygulanabilmektedir. Deriye uygulandığı için hastanın kronik hastalığı olması, çoklu ilaç kullanması ve ağızdan ilaç almasını engelleyen durumlarda dahi güvenle tercih edilebilir. Emziren annelere dikkatli şekilde ve içerikleri seçerek uygulanabilmektedir. Kanser tedavisi olup bölgesel ağrı çeken hastalara da uygulanabilmektedir.
MEZOTERAPİ KİMLERE YAPILMAZ ?
Düzensiz kan basıncı olan yani kontrolsüz hipertansiyon hastalarına, gebelere, sedef hastalığı, gül hastalığı gibi cilt hastalıkları olanlara, sebebi bilinmeyen ve cilt bulgusu olan alerjik bünyeli hastalara, ağrılı bölgesinde yara mevcut olanlara ve iğne korkusu olanlara uygulanması sakıncalıdır. Tedavi sırasında bayılma hissi yaşanması kişinin çok su içmediğini, aç veya uykusuz olduğunu gösterir ki bu durum tedaviye engel oluşturmaz.
MEZOTERAPİ SONRASI YAPILACAKLAR…
Bu işlem sonrası hastanın en az 8 saat süre ile yıkanmaması, o bölgeye dışarıdan jel veya krem uygulamaması, masaj-sauna-hamam gibi aktivitelerden o gün uzak durması önemlidir, çünkü deri yoluyla uygulanan bir tedavidir ve en az 8 saat boyunca uygulanan maddelerin deriden emilimi yani tedavi süreci devam etmektedir.
MEZOTERAPİNİN YAN ETKİSİ VAR MI ?
Deride işlem sonrası bir miktar kızarıklık ve sıcaklık olur, bu o bölgede kan akımının hızlandığını göstermektedir. Hassas deri bölgelerinin morarması en çok beklenen komplikasyondur. Bunun dışında, oldukça nadir şekilde allerji ve enfeksiyon görülebilir. Ağrının azalmaması bir komplikasyon değildir. Her vücudun tedavi cevabı farklı olduğu için bu cevap süresinin oluşması kişiden kişiye değişmektedir.
MEZOTERAPİ OLURKEN İLAÇ ALINIR MI ?
Mezoterapinin etkili olup olmadığını tam anlamak için hastaya tedavi sırasında ağrı kesici veya kas gevşetici herhangi bir ilaç verilmez. Eğer hasta ağrıları için düzenli şekilde başka ilaçlar alıyorsa (örneğin antidepresan, vücutta ağrı cevabını düzenleyici bazı ilaçlar gibi) bunlar hemen kesilmez. Zaman ve seans arttıkça hastanın ağrı cevabı değerlendirilir ve bu ilaçların düzenlenmesi için tedaviyi başlayan hekim tarafında ilaç tedavisinin tekrar düzenlenmesi istenebilir.
MEZOTERAPİYİ KİMLER UYGULAYABİLİR ?
Bu tedavi ile ilgili eğitim almış her hekim bu tedaviyi uygulayabilir.
DR. DUYGU DEMİROK
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON UZMANI
ÖZEL SANCAK TIP MERKEZİ/İSTANBUL