6-12 aylık bebeklerde tamamlayıcı beslenme uygulamaları

Diyetisyen
08.12.2024 19:02

Günümüzde ise bilimsel araştırma sonuçlarına göre yaşamın ilk yıllarındaki en sağlıklı beslenme biçimi “ilk altı ay su dâhil hiçbir ek verilmeksizin tek başına anne sütü ile beslenme ve 6. ayda uygun tamamlayıcı besinlere başlanarak emzirmenin en az iki yaşına kadar sürdürülmesi” olarak kabul edilmektedir. Başta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) olmak üzere çok sayıda ülkenin sağlık bakanlığı tarafından da bu öneri bilimsel olarak kabul edilmekte ve uygulanmaya çalışılmaktadır

İlk 6 ay yalnız anne sütüne devam edilmesi sonrasında ek besin takviyesi ile her yıl dünyada 1,3 milyon bebeğin ölümden yaşama döndüğü görülmektedir (3). Bebeğin anne sütü ile beslenmeden erişkin tip beslenme dönemine geçtiği ve yavaş yavaş ek gıdalara alıştırıldığı bu döneme “ek besinlere geçiş” (weaning period) denmektedir. Bu dönemde bebeğin anne sütüyle beslenmesi devam etmekte, bunun yanı sıra sıvı, yarı katı, katı gıdalar alıştırılmak suretiyle verilmektedir.

Özet
Bu araştırma 6-24 aylık bebeğe sahip annelerde tamamlayıcı beslenme uygulamaları ve annelerin bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma grubu 50 kadından oluşmaktadır. Yaş ortalamaları ise 30,8±5,48’dir. Çalışmaya katılan kadınların medeni durumu, eğitim durumu, sağlık durumu, aile yapısı ve gelir durumu değerlendirilmiştir.

Çalışma verilerime göre tamamlayıcı besinlere başlama zamanının ve tamamlayıcı beslenme uygulamalarının anne yaşından, eğitim durumundan ve gelir düzeyinden etkilenmediği belirlenmiştir. Ancak bu çalışmada anlamlı sonuçlar çıkmaması örneklemin yetersizliğine bağlı olabilir. Bunun için örneklem sayısı arttırılıp daha fazla kişi üzerinde yapılırsa daha anlamlı sonuçlar çıkabilir.